DRM-inhoud bekijken in Firefox

Digital Rights Management (DRM) is technologie die ervoor zorgt dat onlinevideo- en audioservices kunnen afdwingen dat de inhoud die ze bieden in overeenstemming is met de vereisten ervan. Deze technologie kan bepaalde dingen die u in de browser kunt doen beperken. Veel services richten zich tegenwoordig op HTML5-video, dat een ander DRM-mechanisme met de naam Content Decryption Module (CDM) vereist.

DRM-beheerde inhoud afspelen in Firefox

Noot: Google Widevine heeft de ondersteuning voor 32-bits Linux beëindigd op 31 mei 2021. Alleen 64-bits Linux wordt nog ondersteund.

Firefox voor desktop ondersteunt de Google Widevine-CDM voor het afspelen van DRM-beheerde inhoud. Firefox downloadt standaard de Google Widevine-CDM en schakelt deze in om gebruikers een soepele ervaring te bieden op websites die DRM vereisen. Firefox downloadt, op aanvraag en met toestemming van de gebruiker, de Google Widevine-CDM en schakelt deze in om gebruikers een soepele ervaring te bieden op websites die DRM vereisen. De CDM wordt in een aparte container uitgevoerd, die een sandbox wordt genoemd, en u ontvangt een melding als er een CDM wordt gebruikt.

U kunt een CDM ook uitschakelen en u afmelden voor toekomstige updates door onderstaande stappen te volgen. Als u een CDM hebt uitgeschakeld, werken websites die dit type CDM gebruiken mogelijk niet goed.

De Google Widevine-CDM uitschakelen zonder deze te de-installeren

Door Google Widevine vanuit de add-onbeheerder uit te schakelen, wordt voorkomen dat deze op uw computer wordt uitgevoerd en toekomstige updates worden gedownload. Doe het volgende om deze CDM-plug-in uit te schakelen:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik in het paneel Plug-ins van de Add-onbeheerder op de ellipsis (drie puntjes) naast Widevine Content Decryption Module, aangeboden door Google Inc. en selecteer Nooit activeren in het keuzemenu.
    Fx89WidevineMenu

Mogelijk komt u websites tegen waarop het afspelen van inhoud niet mogelijk is zonder dat Google Widevine is ingeschakeld. U kunt Google Widevine altijd weer aanzetten door Altijd activeren in het menu naast Widevine Content Decryption Module, aangeboden door Google Inc. te selecteren.

Afmelden voor CDM-weergave, CDM’s de-installeren en alle CDM-downloads stoppen

U kunt ervoor kiezen om u geheel van HTML5 DRM-weergave af te melden. Als u zich afmeldt, zal Firefox alle gedownloade CDM’s van uw harde schijf verwijderen, alle toekomstige CDM-downloads stoppen en DRM-weergave uitschakelen. Dit heeft alleen invloed op DRM-beheerde HTML5-audio en -video. Volg deze stappen om u volledig voor HTML5 DRM-weergave af te melden:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Digital Rights Management (DRM)-inhoud.
  3. Verwijder het vinkje naast DRM-beheerde inhoud afspelen.

Mogelijk komt u websites tegen waarop het afspelen van inhoud niet mogelijk is zonder dat DRM is ingeschakeld. Het afspelen van DRM kunt u altijd weer aanzetten door het paneel Algemeen in de optiesvoorkeuren van Firefox te openen en onder Digital Rights Management (DRM)-inhoud een vinkje te plaatsen naast DRM-beheerde inhoud afspelen. Na plaatsen van het vinkje is afspelen van HTML5 DRM weer ingeschakeld en wordt de Google Widevine-CDM automatisch gedownload.

Ondersteunde platformen

Google Widevine

• Windows Vista en hoger
  • Mac OS X 10.11 en hoger
  • x64 Linux

Gelijksoortige mogelijkheden voor afmelden zullen op alle nieuwe platformen waarop Firefox DRM ondersteunt worden aangeboden.

Probleemoplossing

Als DRM-inhoud niet wordt afgespeeld in Firefox, zorg er dan eerst voor dat DRM is ingeschakeld:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Digital Rights Management (DRM)-inhoud.
  3. Zorg dat er vinkje is geplaatst naast DRM-beheerde inhoud afspelen.

Zorg er ook voor dat de Google Widevine-plug-in is geactiveerd:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik in het paneel Plug-ins van de Add-onbeheerder op de ellipsis (het 3-puntjespictogram) naast Widevine Content Decryption Module, aangeboden door Google Inc..
  3. Zorg dat Altijd activeren is geselecteerd in het vervolgkeuzemenu.

Als deze instellingen hebt bevestigd en DRM-inhoud niet wordt afgespeeld, probeer dan deze oplossingen:

DRM-inhoud uitschakelen en weer inschakelen

Volg de stappen hierboven om het vinkje naast DRM-beheerde inhoud afspelen in de sectie Digital Rights Management (DRM)-inhoud van de Firefox instellingen te verwijderen, en plaats vervolgens het vinkje weer. Hierdoor laadt Firefox DRM-componenten opnieuw.

Avast AntiTrack uitschakelen

Van Avast AntTrack is bekend dat het problemen kan veroorzaken met DRM-inhoud in Firefox. Volg dit artikel van Avast voor instructies over hoe u AntiTrack uitschakelt.

De useragent herinitialiseren

Het herinitialiseren van de useragent kan het probleem ook oplossen. Zie De standaard useragent in Firefox herinitialiseren.