Deelt Firefox mijn locatie met websites?

Dit artikel geeft uitleg over de locatiefuncties van Firefox en hoe u de toestemmingen kunt beheren voor websites die naar uw locatie vragen.

Locatiebewust surfen

Websites die locatiebewust surfen gebruiken, vragen u waar u zich bevindt om u relevantere informatie aan te bieden, of om u tijd te besparen tijdens het zoeken. Stel dat u op zoek bent naar een pizzeria in uw omgeving. Een website kan u vragen uw locatiegegevens te delen, zodat eenvoudig zoeken naar ‘pizza’ u de benodigde antwoorden geeft… zonder dat verdere informatie of extra typwerk nodig is.

Of, als u een routebeschrijving uitzoekt om ergens te komen, weet de website waar u begint, zodat u alleen maar hoeft te vertellen waar u naartoe wilt.

Deze service is volledig optioneel – Firefox deelt uw locatie niet zonder uw toestemming, en dit wordt met het grootste respect voor uw privacy gedaan. Tevens is de service gebouwd, zoals alle onderdelen in Firefox, door gebruikmaking van open standaarden om het toepassen ervan door webontwikkelaars te vergemakkelijken.

Hoe werkt het?

Wanneer u een locatiebewuste website bezoekt, vraagt Firefox of u uw locatie wilt delen.

Fx60AllowLocationAccessFx89AllowLocationAccess

Als u de toegang tot uw locatie toestaat, verzamelt Firefox gegevens over de draadloze toegangspunten in uw omgeving en het IP-adres van uw computer. Firefox verstuurt deze gegevens naar de standaard geolocatieserviceprovider, Google Location Services, om een schatting van uw locatie te bepalen. Deze geschatte locatie wordt vervolgens gedeeld met de website die erom vraagt.

Als u de toegang tot uw locatie weigert, doet Firefox niets.

Als u het vinkje plaatst dat aangeeft uw besluit te onthouden, zal Firefox voor die bepaalde website de toegang tot uw locatie altijd toestaan of weigeren zonder verdere vragen te stellen.

Welke gegevens worden er verstuurd, en naar wie? Hoe wordt mijn privacy beschermd?

Uw privacy is voor ons van het grootste belang, en Firefox deelt uw locatie nooit zonder uw toestemming. Wanneer u een pagina bezoekt die om uw gegevens vraagt, zal hiernaar worden gevraagd voordat er enige gegevens met de verzoekende website en onze serviceprovider van derden worden gedeeld.

Standaard maakt Firefox gebruik van Google Location Services om uw locatie te bepalen door het volgende te versturen:

• het IP-adres van uw computer,
  • gegevens over draadloze toegangspunten in de buurt, en
  • een willekeurige client-identificator, die wordt toegewezen door Google en die elke 2 weken verloopt.

Google Location Services geeft vervolgens uw geschatte geolocatie terug. Zie voor een volledige beschrijving van door Google verzamelde en gebruikte gegevens het privacybeleid van Google Location Services in Mozilla Firefox.

Om uw privacy te beschermen, worden de gegevens over een versleutelde verbinding uitgewisseld. Als Firefox eenmaal uw locatiegegevens heeft, geeft het deze door aan de website die hierom heeft gevraagd. De naam en locatie van de website die u bezoekt worden nooit met Google Location Services gedeeld.

Zie voor een volledige beschrijving van door Firefox verzamelde en gebruikte gegevens de Privacyverklaring van Firefox.

Wend u voor informatie over wat de opvragende website met uw locatiegegevens doet tot het privacybeleid van de betreffende website.

Hoe kan ik de toestemming voor een bepaalde website intrekken?

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Gebruik het zoekveld in de OptiesVoorkeurenInstellingen en zoek naar ‘locatie’ (of selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en scroll naar de sectie Toestemmingen).
  3. Klik onder Toestemmingen op de knop Instellingen rechts naast Locatie.
    preferences-search-results-locationFx89Settings-locationSearchResults
    • Het dialoogvenster Instellingen – Toestemmingen voor locatie wordt geopend.
    Fx89LocationPermissions
  4. Controleer of wijzig de lijst van websites waarvoor u toestemming hebt gegeven.

Hoe voorkom ik dat websites naar mijn locatie vragen

Als een website aan Firefox toegang vraagt om de locatie te verstrekken, vraagt Firefox standaard of u daarvoor toestemming geeft. U kunt instellen dat Firefox automatisch nieuwe aanvragen van websites afwijst, zonder verdere vragen te stellen.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Gebruik het zoekveld in de OptiesVoorkeurenInstellingen en zoek naar ‘locatie’ (of kies het paneel Privacy & Beveiliging en scroll naar de sectie Toestemmingen).
  3. Klik in de sectie Toestemmingen bij Locatie op de knop Instellingen. Het dialoogvenster Instellingen – Toestemmingen voor locatie wordt geopend.
  4. Plaats een vinkje bij Nieuwe verzoeken om toegang tot uw locatie blokkeren.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Hierdoor zal geen enkele website voortaan toestemming kunnen vragen (als dat nog niet gebeurd is) voor toegang tot uw locatie. Alleen de websites die reeds toestemming hebben volgens het venster Toestemmingen voor locatie, hebben toegang.

Hoe kan ik ondersteuning voor geolocatie aan mijn website toevoegen?

U kunt ondersteuning voor geolocatie in uw service integreren door de Geolocation API-handleiding op MDN web docs te volgen.