Cookies van derden en bescherming tegen volgen in Firefox

Cookies van derden, ook wel bekend als cross-sitecookies, zijn cookies die door een andere website worden ingesteld dan die waarop u zich bevindt. Zo kan bijvoorbeeld cnn.com een Facebook-knop voor ‘Vind ik leuk’ op de website bevatten. Deze knop stelt een cookie in dat door Facebook kan worden gelezen. Dit cookie kan worden beschouwd als een cookie van derden (cross-sitecookie). Sommige adverteerders gebruiken dit soort cookies om uw bezoeken aan diverse websites waarop ze adverteren te volgen. Dit wordt cross-site-tracking genoemd.

Noot: cross-site-trackingcookies worden nu standaard voor alle gebruikers van Firefox geblokkeerd. Lees Verbeterde bescherming tegen volgen voor meer informatie over hoe Firefox u tegen volgen beschermt.

Als cookies van derden zijn uitgeschakeld, kan dit sommige, maar niet alle soorten volgen tegenhouden. Als u zich zorgen maakt over volgen, lees dan ook:

Cookies van derden uitschakelen

Om cross-sitetrackers of alle cookies van derden (cross-sitecookies) te blokkeren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Selecteer onder Verbeterde bescherming tegen volgen de keuzeknop Aangepast.
  4. Zet een vinkje bij Cookies en gebruik het vervolgkeuzemenu om de soorten cookies die u wilt blokkeren te selecteren.
    Fx102settings-ETPcustomFx111settings-ETPcustom
    • Om alle cookies van derden te selecteren, kiest u in het vervolgkeuzemenu Alle cookies van derden (kan ervoor zorgen dat websites niet goed werken)Alle cross-sitecookies (kan ervoor zorgen dat websites niet goed werken).
  5. Selecteer de knop reload all tabs retina (getoond als meerdere tabbladen zijn geopend) om uw nieuwe instelling toe te passen.
Noot: Firefox biedt ook Totale cookiebescherming, waardoor een ‘cookiepot’ voor elke website wordt gemaakt. Deze functie houdt cookies op de website waar ze zijn gemaakt, zodat ze u niet op verschillende websites kunnen volgen. Totale cookiebescherming is ingeschakeld als de instelling Cross-site-trackingcookies, en andere cross-sitecookies isoleren is geselecteerd.

Cookies van derden voor specifieke websites inschakelen

Sommige websites werken mogelijk niet goed als cookies van derden (cross-sitecookies) zijn geblokkeerd. Uitschakelen van Verbeterde bescherming tegen volgen voor een specifieke website:

1. Bezoek de website.
  2. Klik links in de adresbalk op het schildpictogram Fx89ShieldIcon.
  3. Verschuif rechts bovenin het paneel de schakelaar van Verbeterde bescherming tegen volgen Fx91ETPbluetoggle. Dit schakelt Verbeterde bescherming tegen volgen voor de website uit, waardoor de pagina automatisch opnieuw wordt geladen en trackers worden ingeschakeld.
    Protection panel

Volg hetzelfde proces om Verbeterde bescherming tegen volgen weer in te schakelen.

Als het probleem aanhoudt, overweeg het dan te melden door een Melding niet-werkende website in te dienen. Hierdoor kan het Webcompat-team het probleem onderzoeken. Lees voor meer informatie Hoe meld ik een niet-werkende website in Firefox voor desktop?.