Cookiebanners blokkeren in Firefox

Sinds de ontwikkeling van strengere consumentenprivacywetgeving die zich specifiek richt op het gebruik en de opslag van gebruikersgegevens, zoals de AVG, hebben websites juridische opmerkingen aangenomen om gebruikers te informeren dat ze technologieën zoals cookies gebruiken om gegevens op het apparaat van de gebruiker op te slaan. Om het hoofd te bieden aan de toenemende frustratie die wordt veroorzaakt door deze cookiebanners op websites, introduceert Firefox versie 120 de blokkering van cookiebanners. Deze functie is ontworpen om uw surfervaring soepeler te maken, door automatisch voor deze irritante banners te zorgen. In dit artikel tonen we hoe het nu werkt, en hoe we de werking in de toekomst willen uitbreiden.

Waarom zijn cookiebanners een probleem?

Voordat we naar de oplossing gaan, leggen we uit waarom cookiebanners vervelend kunnen zijn:

• Irritante prompts: cookiebanners kunnen, zoals u waarschijnlijk al eens hebt ervaren, behoorlijk irritant zijn. Ze onderbreken uw navigatie om een vraag te stellen die vaak verwarrend en irrelevant voor uw navigatie kan zijn, voordat ze u toestaan weer te focussen op waarom u überhaupt naar die website bent gegaan. Het doel van de banners is om een gevoel van urgentie te creëren, waarbij het aanvoelt dat u moet kiezen tussen het inruilen van uw gegevens voor toegang tot de website, of de website te verlaten in de hoop uw privacy te beschermen.
  • Verraderlijk ontwerp: veel websites gebruiken listige tactieken waar het gaat over hun cookiebanners. Ze kunnen ze ontwerpen op een manier die het voor u moeilijk maakt uw instellingen aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld de knop Alle cookies accepteren prominent, kleurrijk en aantrekkelijk maken, terwijl de optie Instellingen aanpassen wordt begraven in kleine letters of op een minder duidelijke plek. Deze ontwerpkeuze kan misleidend zijn, waardoor gebruikers effectief worden geleid naar het accepteren van alle cookies, zonder de gevolgen te overwegen.
  • Promptvermoeidheid: alleen al het aantal cookiebanners dat gebruikers dagelijks tegenkomen kan leiden tot wat we ‘promptvermoeidheid’ noemen. Dit fenomeen treedt op wanneer gebruikers zó vaak worden gebombardeerd met deze pop-ups, dat ze ze negeren of gedachteloos accepteren, zonder daadwerkelijk de inhoud te lezen of de implicaties te begrijpen (ervan uitgaand dat ze überhaupt zijn geschreven op een manier die eenvoudig te begrijpen is). Websites gokken er feitelijk op dat u uw gegevens opgeeft in ruil voor het uitsparen van de paar seconden van uw leven die het kost om telkens weer te weigeren. In deze omgeving krijgen de websites de meest bedrieglijke patronen toepassen een oneerlijk voordeel, omdat ze feitelijk misbruik maken van deze vermoeidheid om u zover te krijgen uw gegevens te geven, zelfs als dit niet nodig is.

Hoe het werkt

Wanneer het gaat om de omgang met deze cookiebanners, gebruikt de blokkering van cookiebanners twee slimme methodes:

• Cookie-injectie: deze methode gebruikt waar mogelijk het plaatsen van een ‘opt-out’-cookie. Zie het als een digitale notitie die de website vertelt, ‘Ik wil deze banner niet meer zien’. Het is een preventieve manier om die banners kwijt te raken voordat ze maar een kans hebben om te verschijnen.
  • Automatische CSS-selectie van klikacties: in gevallen waar het plaatsen van een opt-out-cookie geen optie is, gebruikt Blokkering van cookiebanners een andere techniek. Deze klikt feitelijk op de optie ‘Afwijzen’ of ‘Weigeren’ op een manier die nabootst wat u handmatig zou doen. Deze actie sluit de banner alsof u zelf de keuze hebt gemaakt.

Kortom, in een notendop is de Blokkering van cookiebanners als uw geautomatiseerde assistent die zorgt voor vervelende cookiebanners door de website ofwel preventief te vertellen dat u zich afmeldt ofwel door namens u te klikken zodat de banner verdwijnt. Op deze manier kunt u minder tijd spenderen aan het afmelden en meer aan het surfen.

Welke banners worden geblokkeerd?

Blokkering van cookiebanners werkt door gebruik te maken van een zorgvuldig door ons samengestelde selectie van websites. We hebben deze lijst samengesteld door de meest bezochte websites in onze belangrijkste gebieden te overwegen, om de breedst mogelijke impact te bereiken. We werken actief aan uitbreiding van deze dekking door ondersteuning voor instemmingsbeheerplatforms en andere topwebsites die we nog niet hebben bekeken in te bouwen.

Van start

Blokkering van cookiebanners is beschikbaar vanaf Firefox versie 120 en is automatisch ingeschakeld voor gebruikers in Duitsland die surfen in de Privénavigatiemodus. Op deze manier haalt u er het meeste uit:

1. Bezoek ondersteunde websites: blokkering van cookiebanners werkt op websites die een afwijzingsoptie in hun cookiebanners bieden.
  2. Automatisch afwijzen: als u een ondersteunde website bezoekt, en als de banner een afwijzingsoptie heeft, wijst Firefox automatisch de cookiebanner voor u af.
  3. Geniet van de voordelen: u kunt nu surfen zonder de onderbreking van irritante cookiebanners.

Uw ervaring aanpassen

Als u Blokkering van cookiebanners in of uit wilt schakelen voor specifieke websites of in zijn geheel, kunt u dat als volgt doen:

• Inschakelen: standaard is de functie ingeschakeld in privévensters voor gebruikers in Duitsland.
  • Uitschakelen: u kunt de functie desgewenst via voorkeuren weer uitschakelen.

Geïntegreerde cookiebescherming

Firefox heeft aanvullende cookiebeschermingen die naadloos samenwerken met Blokkering van cookiebanners:

Waarom Duitsland en de privénavigatiemodus?

Onze initiële lancering in Duitsland en de privénavigatiemodus heeft specifieke redenen:

• De privénavigatiemodus toont cookiebanners herhaaldelijk, wat deze functie extra nuttig maakt. Duitsland is, als deel van de Europese Unie, een prominente markt waar cookiebanners duidelijk bemerkbaar zijn vanwege de AVG.
  • We plannen meer inzichten te verzamelen vanuit deze lancering, voordat we de functie mogelijk uitbreiden naar een breder publiek.

Door deze instructies te volgen, kunt u volledig profiteren van de blokkering van cookiebanners in Firefox, waardoor u uw online ervaring versimpelt en tegelijk voor uw privacy zorgt. Geniet van het surfen!