Inhoudsblokkering (voorheen Bescherming tegen volgen)

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

De privacyvoordelen van Bescherming tegen volgen zijn nu onderdeel van inhoudsblokkering. Als u het schild in uw adresbalk ziet, dan is inhoudsblokkering ingeschakeld. Op dit moment beschermt inhoudsblokkering tegen bepaalde soorten trackers. Firefox voegt in toekomstige versies meer functies toe aan inhoudsblokkering.

Lees voor meer info over bescherming tegen volgen en inhoudsblokkering het artikel Inhoudsblokkering.

Tracking (volgen) refereert doorgaans aan inhoud, cookies of scripts die uw surfgegevens op meerdere websites kunnen benaderen. Firefox biedt gebruikers hulpmiddelen om deze online trackers te blokkeren. In het verleden heette deze functie Bescherming tegen volgen. Vanaf Firefox-versie 63 is de functionaliteit van Bescherming tegen volgen opgenomen in een nieuwe groep functies met de naam Inhoudsblokkering. U kunt nu dezelfde bescherming tegen volgen gebruiken door de instelling voor het blokkeren van alle gedetecteerde trackers te selecteren.

Werk Firefox bij naar de meest recente versie om Inhoudsblokkering te gebruiken, en voor de nieuwste beveiligings- en stabiliteitsupdates.

Inhoudsblokkering in- of uitschakelen

Vanaf Firefox 63 bevat inhoudsblokkering instellingen voor trackers en tracking-cookies. Standaard blokkeert Firefox alleen trackers in privévensters. U kunt uw optiesvoorkeuren wijzigen zodat ze altijd worden geblokkeerd. Ook kunt u uw optiesvoorkeuren zo instellen dat helemaal geen inhoud wordt geblokkeerd. Klik op de menuknop van Firefox De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. uit en selecteer Inhoudsblokkering. Dit brengt u naar de sectie Inhoudsblokkering in de optiesvoorkeuren.

Fx63menuContentBlockingFx65ContentBlocking
  1. Om trackers voor alle browsersessies te blokkeren, wijzigt u de optie Alle gedetecteerde trackers van Alleen in privévensters naar Altijd.
  2. Om inhoudsblokkering uit te schakelen, haalt u het vinkje weg voor Alle gedetecteerde trackers.
Voor meer info over deze functies, zie het artikel Content Blocking.

Bescherming tegen volgen aan- of uitzetten

1. Klik op de menuknop van Firefox De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet. om het menupaneel te openen.
  2. Klik op de schakelaar naast Bescherming tegen volgen om dit aan switchonios of uit te zetten.

Bescherming tegen volgen automatisch aan- of uitzetten voor bepaalde sessies

Standaard blokkeert Firefox trackers alleen in privénavigatievensters. U kunt Bescherming tegen volgen aanpassen zodat dit altijd, alleen in privévensters, of helemaal niet is ingeschakeld.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Klik aan de linkerkant op Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Bescherming tegen volgen.
    Fx57TrackingProtection-new
  3. Maak een keuze uit de volgende opties:
    • Altijd: houdt Bescherming tegen volgen ingeschakeld terwijl u surft.
    • Alleen in privévensters: zet Bescherming tegen volgen alleen aan als ueen privénavigatievenster gebruikt.
    • Nooit: zet Bescherming tegen volgen uit voor alle websites.

Bescherming tegen volgen aan- of uitzetten in privévensters

Bescherming tegen volgen is standaard ingeschakeld in privénavigatievensters.

PrivateBrowsingWithTrackingProtectionON

Klik op de schakelaar naast Bescherming tegen volgen op de startpagina voor Privénavigatie om dit uit of weer aan te zetten. (Als u geen schakelaar voor Bescherming tegen volgen ziet, betekent dit dat u de optiesvoorkeuren van Firefox zo hebt aangepast dat Bescherming tegen volgen altijd is ingeschakeld.)

Bescherming tegen volgen uitzetten voor individuele websites

U kunt Bescherming tegen volgen ook voor bepaalde websites uitschakelen.

1. Het schildpictogram verschijnt wanneer Firefox actief trackers op een pagina blokkeert. Klik op het schildpictogram om het Beheercentrum zichtbaar te maken.
  2. Klik in het Beheercentrum op Bescherming voor deze sessie uitschakelenBescherming voor deze website uitschakelen in een normaal browservenster of op Bescherming voor deze sessie uitschakelen in een privénavigatievensterUitschakelen voor deze website in een normaal browservenster of op Uitschakelen voor deze sessie in een privénavigatievenster.
    tracking protection off 57Fx62TrackingProtection-Always
  3. Nadat Bescherming tegen volgen is uitgeschakeld, verschijnt een schildpictogram dat in rood is doorgestreept tracking protection off fxos in uw adresbalk.
Om Bescherming tegen volgen weer in te schakelen, klikt u nogmaals op het schildpictogram en daarna op Bescherming inschakelenInschakelen voor deze website.

Aangezien de privénavigatiemodus geen informatie over uw surfsessie bewaart, zal het uitschakelen van Bescherming tegen volgen voor een website alleen geldig zijn voor deze sessie. Als u een nieuwe privénavigatiesessie start, zal Bescherming tegen volgen weer voor alle websites zijn ingeschakeld.