Alleen-HTTPS-modus in Firefox voor Android

De Alleen-HTTPS-modus is automatisch ingeschakeld in Firefox voor Android, versies 100 en later. Voor elke bezochte website legt Firefox automatisch waar mogelijk een veilige, versleutelde verbinding via HTTPS. Dit is vooral nuttig als u openbare wifi gebruikt, waarbij u niet zeker kunt zijn van de integriteit van uw internetverbinding. U kunt deze functie in- of uitschakelen in uw instellingen.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is het fundamentele protocol voor het internet en codeert basale interacties tussen browsers en webservers. Het probleem met het reguliere HTTP-protocol is dat de gegevens die tussen server en browser worden uitgewisseld niet versleuteld worden, wat betekent dat gegevens kunnen worden bekeken, gestolen of gewijzigd.

HTTPS-protocollen lossen dit op door gebruik te maken van TLS (Transport Layer Security) of SSL (Secure Sockets Layer). Hierdoor ontstaat een veilige versleutelde verbinding tussen de server en de browser, waardoor gevoelige informatie wordt beschermd.

Als bijvoorbeeld de Alleen-HTTPS-modus actief is en u een website met de URL http://example.com bezoekt, zal Firefox deze stilletjes upgraden naar https://example.com.

De Alleen-HTTPS-modus in- of uitschakelen

1. Tik op de menuknop. Settings icon in address bar in android

2. Tik op Instellingen.
  3. Tik op Alleen-HTTPS-modus.
  4. Beweeg de schakelaar naar links om de Alleen-HTTPS-modus uit te schakelen. Beweeg de schakelaar naar rechts om deze in te schakelen.
  5. Als u de Alleen-HTTPS-modus inschakelt, selecteer dan In alle tabbladen inschakelen of Alleen in privétabbladen inschakelen.

Beveiligde website niet beschikbaar

Sommige websites ondersteunen alleen HTTP en de verbinding ermee kan niet worden geüpgraded. Als de Alleen-HTTPS-modus is ingeschakeld en er geen HTTPS-versie van een website beschikbaar is, ziet u een pagina Beveiligde website niet beschikbaar:

Android-SecureSiteNotAvailable

Als u tikt op Doorgaan naar HTTP-website, accepteert u de risico’s en bezoekt u een HTTP-versie van de website. De Alleen-HTTPS-modus wordt tijdelijk voor die website uitgeschakeld.

Tik op de knop Terug (Aanbevolen), of op de knop Terug van uw apparaat, als u een onversleutelde verbinding wilt vermijden.