Alleen-HTTPS-modus in Firefox Focus voor Android

U kunt uw voorkeuren instellen op de Alleen-HTTPS-modus in Firefox Focus voor Android, versie 97 en hoger. Deze veiligheidsverhogende modus dwingt alle verbindingen met websites om HTTPS te gebruiken. De meeste websites ondersteunen HTTPS al; sommige ondersteunen zowel HTTP als HTTPS. Het inschakelen van deze modus biedt een garantie dat al uw verbindingen met websites worden geüpgraded om HTTPS te gebruiken en daarmee veilig worden. Lees hier meer over de voordelen en hoe u de Alleen-HTTPS-modus inschakelt.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol, is het basisprotocol voor het internet en versleutelt de basisinteracties tussen browsers en webservers. Het probleem met het reguliere HTTP-protocol is dat de gegevens die van de server naar de browser worden verzonden niet versleuteld worden, wat betekent dat gegevens kunnen worden bekeken, gestolen of gewijzigd. HTTPS-protocollen lossen dit op door gebruik te maken van een SSL (secure sockets layer)-certificaat; dit creëert een veilige versleutelde verbinding tussen de server en de browser, die gevoelige gegevens beschermt.

De Alleen-HTTPS-modus inschakelen

De Alleen-HTTPS-modus is standaard ingeschakeld. Als u de Alleen-HTTPS-modus gebruikt, zorgt dit ervoor dat al uw verbindingen versleuteld en beveiligd zijn. U kunt er dus gerust op zijn dat niemand de inhoud van de door u bezochte pagina’s kan bekijken of uw verbinding met een website kan hacken om uw wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke gegevens te stelen. Dit is vooral nuttig als u een openbare wifi gebruikt, waar de integriteit van uw internetverbinding niet verzekerd is.

Als bijvoorbeeld de Alleen-HTTPS-modus actief is en een website zoals http://example.com wordt bezocht, werkt Firefox stilletjes bij naar https://example.com.

De Alleen-HTTPS-modus in-/uitschakelen

Om de Alleen-HTTPS-modus in of uit te schakelen:

1. Tik op de menuknop naast de adresbalk:

MenuButtonFocus
  2. Tik op Instellingen
  3. Ga naar Privacy & Beveiliging
  4. Scroll naar Beveiliging.
  5. Tik op de schakelaar naast Alleen-HTTPS-modus om deze in of uit te schakelen.

Beveiligde verbinding niet beschikbaar

Sommige websites ondersteunen alleen HTTP en de verbinding ermee kan dan niet worden geüpgraded. Als de Alleen-HTTPS-modus is ingeschakeld en er geen HTTPS-versie van een website beschikbaar is, dan ziet u een pagina ‘Beveiligde website niet beschikbaar’:

No HTTPS site

Als u op Doorgaan naar HTTP-website tikt, accepteert u het risico en bezoekt u een HTTP-versie van de website. De Alleen-HTTPS-modus wordt voor die website tijdelijk uitgeschakeld.

Tik op de knop back arrow Terug als u onversleutelde verbindingen wilt vermijden.