Youtube-HTML5 werkt niet in Firefox

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Youtube test momenteel HTML5, maar vermeldt Firefox niet als een compatibele browser. Hoewel Firefox HTML5-video kan weergeven, gebruikt Youtube een gepatenteerde videocodec om de video’s te coderen, waardoor deze onbruikbaar worden voor opensource-software zoals Firefox.

Wat is HTML5?

Leiders in de internet-industrie werken samen bij het opzetten van codestandaarden om het maken van websites eenvoudiger te maken. Zolang websites standaardcode gebruiken en browsers deze standaarden ondersteunen, zouden websites op elke moderne browser moeten werken. HTML5 is de meest recente standaard, en bevat ondersteuning voor de video-tag voor het inbedden van video in webpagina’s. (Voor HTML5 waren er geen standaarden voor video.)

Firefox biedt ondersteuning voor HTML-video sinds Firefox 3.5. Zie HTML5-audio en -video in Firefox.

Waarom ondersteunt Youtube-HTML5 geen Firefox?

De HTML5-standaard specificeert de video-tag, maar niet de codec. Youtube gebruikt de H.264-codec, die gepatenteerde technologie is, wat inhoudt dat gebruikers mogelijk verplicht zijn licentievergoedingen te betalen. Google en Apple betalen een aanzienlijke jaarlijkse vergoeding om H.264-decodering in hun browsers te kunnen gebruiken.

Mozilla gelooft in een gratis en open web, en dat afhankelijkheid van door patenten belaste formaten de ontwikkeling en creativiteit beperkt tot mensen die zich de licentieovereenkomst kunnen veroorloven. Als u bijvoorbeeld van plan was H.264-video op uw website te plaatsen zonder over een licentie voor de codec te beschikken, zouden de patenthouders u in de toekomst kunnen aanklagen wegens schade door patentschending.

Voor meer informatie, zie shaver » HTML5 video and codecs.

Welke codecs ondersteunt Firefox?

Vorbis-audio- en Theora-video-bestandstypen (ontwikkeld door The Xiph.Org Foundation) zijn gratis en zonder patentbeperkingen te gebruiken, en worden aldus in Firefox ondersteund. Vorbis en Theora gebruiken allebei het Ogg-containerformaat en worden allebei soms “ogg” genoemd.

Dailymotion is een voorbeeld van een website die Ogg-Theora ondersteunt. Als u contact wilt opnemen met Youtube over deze kwestie, plaats dan een bericht in hun Feedback & Suggestions-forum.