Windows Presentation Foundation in- en uitschakelen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Met de Microsoft Windows Presentation Foundation-plug-in is het mogelijk bepaalde typen multimedia-inhoud op websites te bekijken in Firefox. Op veel computers is deze extensie door Microsoft geïnstalleerd als onderdeel van een Windows-update.

Onlangs is bekend geworden dat deze plug-in een kritiek beveiligingslek bevat dat door kwaadaardige websites kan worden misbruikt. Mozilla heeft de plug-in aan de blokkeerlijst voor add-ons toegevoegd, waardoor deze in Firefox wordt uitgeschakeld.

De Windows Presentation Foundation-plug-in uitschakelen

Mozilla beschouwt de Windows Presentation Foundation-plug-in als een item dat dient te worden geblokkeerd. Dit houdt in dat het sterk wordt aanbevolen deze plug-in uit te schakelen. U kunt dit op meerdere manieren doen:

Uitschakelen via de blokkeerlijstpop-up

Wanneer u Firefox start, kunt u een pop-upmelding van de blokkeerlijst zien verschijnen dat er als volgt uitziet: c7bb7a1b60a2ef8df698a239ae1fdb40-1255986644-491-1.png

Zorg ervoor dat het item Uitschakelen is aangevinkt en klik op Firefox herstarten om de Windows Presentation Foundation-plug-in uit te schakelen en Firefox opnieuw te starten.

Uitschakelen via de add-onbeheerder

U kunt deze plug-in ook uitschakelen vanuit de add-onbeheerder:

1. Selecteer Add-ons in het menu Extra.
  2. Selecteer het paneel Plug-ins.
  3. Selecteer het item Windows Presentation Foundation en klik op Uitschakelen.

Handmatig uitschakelen

U kunt deze plug-in ook handmatig uitschakelen:

1. Sluit Firefox door op het menu Bestand te klikken en Afsluiten te selecteren.
  2. Open Windows Verkenner en navigeer naar C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand NPWPF.dll en selecteer Naam wijzigen.
  4. Wijzig de naam van het bestand naar NPWPF.dll-back-up.

De Windows Presentation Foundation plug-in inschakelen

Het beveiligingslek is gedicht door patch MS09-054 van Microsoft. Als u webinhoud dient te gebruiken die van deze plug-in afhankelijk is en deze patch hebt geïnstalleerd, kunt u de blokkeerlijst negeren en de plug-in inschakelen.

1. Wees er zeker van dat u patch MS09-054 hebt geïnstalleerd.
    • Klik in Windows op Start, Configuratiescherm, Software en vervolgens op Programma’s wijzigen of verwijderen.
    • Selecteer het vakje Updates weergeven.
    • Zorg ervoor dat onder Windows Internet Explorer 8 - Software-updates de Beveiligingsupdate voor Windows Internet Explorer 8 (KB974455) is geïnstalleerd.
      • Noot: in plaats hiervan kunt u Windows Internet Explorer 7 zien, afhankelijk van uw IE-versienummer.

De afbeelding ‘c7bb7a1b60a2ef8df698a239ae1fdb40-1255987595-111-1.PNG’ bestaat niet.
  1. Herstart Firefox.
  2. Selecteer Add-ons in het menu Extra van Firefox.
  3. Selecteer het paneel Plug-ins.
  4. Selecteer het item Windows Presentation Foundation en klik op Inschakelen.