JavaScript-instellingen en -voorkeuren voor interactieve webpagina’s

(Doorgestuurd vanaf JavaScript - nl)

Dit artikel beschrijft wat JavaScript® is en hoe u het op bepaalde websites kunt toestaan of blokkeren.

Wat is JavaScript?

JavaScript is een standaard programmeertaal die in webpagina’s kan worden opgenomen om functionaliteiten als menu’s, geluiden en andere interactieve eigenschappen mogelijk te maken. Standaard schakelt Firefox het gebruik van JavaScript in en vereist het geen extra installatie.

JavaScript op bepaalde domeinen toestaan en blokkeren

JavaScript kan worden gebruikt om dingen te doen die sommige mensen niet leuk vinden. Voor betere controle hierover kunt u JavaScript-extensies zoeken en installeren waarmee u JavaScript kunt uitschakelen, zoals deze add-ons:

• NoScript: laat JavaScript en andere inhoud alleen uitvoeren op websites naar uw keuze.
  • Ghostery: hiermee kunt u scripts van bedrijven die u niet vertrouwt blokkeren.
Noot: sommige websites gebruiken JavaScript voor functies als ‘bij aanwijzen’ voor vervolgkeuzemenu’s, die wellicht niet werken in Firefox op computers met een aanraakscherm. Een oplossing hiervoor is het uitschakelen van de instelling ‘HID-compliant touchscreen’ in Windows Apparaatbeheer (bezoek een Windows-forum als u meer hulp nodig hebt); deze oplossing zal het aanraakscherm in feite echter naar een normaal scherm wijzigen als dit is uitgeschakeld.

Websites vragen u om JavaScript in te schakelen

Websites kunnen u melden dat JavaScript is vereist, of u vragen ervoor te zorgen dat JavaScript is ingeschakeld, hoewel u niet wilt dat JavaScript wordt geblokkeerd. Schakel alle instellingen om JavaScript uit te schakelen in uw geïnstalleerde extensies uit, of probeer uw extensies uit te schakelen om te zien of u het probleem kunt vinden. U kunt contact opnemen met de ontwikkelaar of de website voor de add-on bezoeken voor hulp bij een specifieke extensie.

Voor gevorderde gebruikers

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.
JavaScript kan voor alle websites worden uitgeschakeld in Geavanceerde voorkeuren (de pagina about:config). U kunt bevestigen dat JavaScript is ingeschakeld of de voorkeur als volgt herinitialiseren:

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Zoek de voorkeur javascript.enabled. Deze dient standaard op true te zijn ingesteld.
  3. Als javascript.enabled is ingesteld op false, klik dan op de knop Omschakelen Fx71aboutconfig-ToggleButton of Herinitialiseren Fx71aboutconfig-ResetButton om deze weer op true in te stellen.

JavaScript is een handelsmerk of gerergistreerd handelsmerk van Oracle Corporation in de VS en andere landen.