Firefoxin Tehostetun seurannan suojauksen estämät jäljittäjät ja skriptit

Tässä artikkelissa kerrotaan seurannan suojauksen ominaisuuksista ja asetuksista, jotka ovat saatavilla Firefoxin versiossa 70. Tämä Mozillan englanninkielinen blogipostaus kertoo Firefoxin version 69 seurannan suojauksen parannuksista. Aikaisempien Firefoxin versioiden osalta tutustu artikkeliin Sisällön esto.
Ota viimeisimmät ominaisuudet ja tietoturvaominaisuudet käyttöön päivittämällä Firefoxisi sen viimeisimpään versioon.

Firefoxin tehostettu seurannan suojaus estää useita yleisiä seuraimia ja haitallisia skriptejä. Se vähentää kolmansien osapuolten mahdollisuutta kerätä tietoa selailukäyttäytymisestäsi.

Näin seuraimet toimivat

Seuranta perustuu verkkosivuille upotettuun näkymättömään koodiin. Koodi tallentaa käyntisi verkkosivustolla ja kerää tietoa siitä, mitä teet sivuilla. Kun sama seurain toimii useilla verkkosivustoilla, se voi koota yksityiskohtaisen profiilin verkkokäyttäytymisestäsi. Seuraimia hallinnoivat yritykset myös pakkaavat, jakavat ja myyvät näitä tietoja palvelunsa käyttäjille ja muille kolmansille osapuolille.

Nämä seuraintekniikat ovat riippumattomia käyttämästäsi selaimesta. Firefox estää oletusarvoisesti seuraavat seuraimet käyttäen Disconnectin tarjoamaa luetteloa tunnetuista seuraimista.

Sosiaalisen median seuraimet

Sosiaaliset verkostot asettavat seuraimia muille verkkosivustoille seuratakseen mitä teet, näet ja katselet verkossa. Tämä antaa sosiaalisen median yrityksille mahdollisuuden kerätä tietoja selaushistoriastasi ja tehostaa kohdistettua mainontaansa. Vaikka et käyttäisi sosiaalista mediaa, saattaa sivusto kuitenkin kerätä tietoja selauskäyttäytymisestäsi.

Sosiaalisen median seuraimet, jotka Firefox estää ja joita se ei estä

Firefox estää Facebookin, Twitterin ja LinkedInin tunnetuimmat seuraimet, joita esiintyy muilla sivustoilla.

• Oletusasetus on tasapainotettu turvallisuuden ja suorituskyvyn suhteen. Sivut latautuvat edelleen normaalisti.
  • Tiukka asetus estää useampia seuraimia, mutta se saattaa estää joitakin sivustoja latautumasta. Voit asettaa yleisistä Tietosuoja ja turvallisuus -asetuksista Tehostetun seurannan suojauksen asetukseksi Tiukka.

Sosiaalisen median yritykset voivat silti kerätä tietoja sinusta omissa sosiaalisissa verkoissaan, kuten Facebookin omistamat palvelut Instagram, WhatsApp ja Messenger. Kirjautuminen sivustoilla Facebook tai Twitter -tileillä on toinen tapa, jolla sosiaaliset verkostot voivat kerätä tietoja sinusta.

Haluatko lisäsuojaa Facebookilta? Facebookin Tykkää- ja Jaa-painikkeet muilla sivustoilla antavat Facebookille mahdollisuuden seurata selainkäyttäytymistäsi, vaikka et koskaan napsauttaisi niitä. Voit estää nämä Facebookin seuraimien painikkeet asentamalla Facebook Container -laajennuksen.

Sivustorajat ylittävät seurainevästeet

Sivustorajat ylittävät seurainevästeet seuraavat sinua sivustolta sivustolle ja keräävät tietoa siitä, mitä teet verkossa. Tämä tapahtuu useimmiten ilman tietoasi ja suostumustasi. Datayritykset ja analyysiyritykset käyttävät näitä evästeitä jäljittääkseen ja profiloidakseen sinua, tehdäkseen päätelmiä kiinnostuksen kohteistasi ja kohdentaakseen sinulle mainoksia. Koska nämä evästeet asettaa jokin muu taho kuin se, jonka sivulla vierailet, näihin viitataan myös kolmannen osapuolen seurantaevästeinä.

Evästeet, jotka Firefox estää ja ei estä

Oletusarvoisesti Firefox estää evästeet jotka seuraavat selaamistasi useilla sivustoilla. Tähän sisältyvät sivustorajat ylittävät seurantaevästeet, jotka on asettanut mainosyritys, sosiaalisen median yritys tai analyysiyritys. Muut evästeet, kuten sellaiset, jotka muistavat kirjautumistietosi tai ostoskorisi tuotteet sallitaan silti oletusarvoisesti.

Kryptolouhijat

Kryptolouhijat ovat haittaohjelmia, jotka käyttävät järjestelmäsi laskentatehoa louhiakseen digitaalista rahaa. Kryptolouhivat skriptit kuluttavat akkuasi, hidastavat tietokonettasi ja voivat kasvattaa sähkölaskuasi. Jos yksityisyysasetukseksi on valittu Tavallinen (Firefoxin oletus) tai Tiukka, kryptolouhijat estetään.

Kryptovaluutoiden luominen edellyttää yleensä monimutkaisten kryptograafisten pulmien ratkaisemista, mikä on resursseja kuluttava prosessi, joka vaatii laskentatehoa ja energiaa. Välttääkseen kustannuksia kryptokaappaajat levittävät näitä skriptejä ihmisten tietokoneille ilman näiden hyväksyntää hyödyntääkseen energiaa ja tehoja.

Seurainsisältö

Useat verkkosivustot lataavat ulkoisia mainoksia, videoita ja muuta muilta yrityksiltä peräisin olevaa seurainkoodia sisältävää sisältöä. Esimerkiksi sivustolle saattaa olla upotettu video joltakin videoalustalta. Videon lataava koodi sisältää seuraimen. Seurantasisällön estäminen voi saada sivuston latautumaan nopeammin, mutta osa sivusta saattaa toimia virheellisesti tai saattaa estyä kokonaan.

Seurantasisältö saattaa sisältää:

• Mainokset
  • Kirjautumiskentät
  • Lomakkeet
  • Maksut
  • Kommentit
  • Videot ja kuvat
  • Painikkeet
Oletusarvoisesti seurantasisältö on estetty vain Yksityisessä ikkunassa. Voit lisätä tämän ominaisuuden kaikkiin ikkunoihin napsauttamalla Firefoxin valikkoa Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauttamalla AsetuksetAsetukset , valitsemalla Tietosuoja ja turvallisuus-paneelin ja valitsemalla Tehostettu seurannan suojaus-osiossa Tiukka.

Jos osa sivusta ei toimi tai sivu vaikuttaa virheelliseltä, napsauta osoitepalkin kilpikuvaketta etp 70 purple, jolla voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä suojauksen sillä sivustolla. Tämä antaa kaiken sisällön - mukaanlukien seuraimet - latautua. Lisätietoja voit lukea tästä artikkelista.

Yksilöijät

Yksilöijät luovat profiilin sinusta keräämällä asetuksia selaimestasi ja tietokoneestasi. Tätä digitaalista sormenjälkeä käyttäen ne voivat luoda sinusta yksilöllisen profiilin seuratakseen sinua useilla erilaisilla verkkosivuilla. Kun yksityisyysasetukseksi on määritelty Tavallinen (Firefoxin oletus) tai Tiukka, yksilöijiksi tunnistetut sivustot estetään. Katso lisätietoja tästä englanninkielisestä blogipostauksesta.

Yksilöijät saattavat kerätä laitteeltasi tai selaimeltasi seuraavia tietoja:

• Käyttämäsi laajennukset
  • Käyttöjärjestelmäsi tai laitteesi malli
  • Näytön resoluutio ja kieli
  • Tietoja verkkoyhteydestäsi
  • Koneellesi asennetut fontit