Paranna tietoturvaasi vahvoilla salasanoilla

Vahvan salasanan käyttäminen auttaa lisäämään tietoturvaasi internetissä. Tässä artikkelissa ja oheisessa englanninkielisessä videossa kerrotaan, kuinka luodaan vahvoja ja helposti muistettavia salasanoja.

Vaihe 1: Valitse fraasi

Vahvemman salasanan luominen alkaa yksinkertaisen fraasin valitsemisella. Käytetään esimerkkinä lainausta Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen loppukappaleesta: "Ja niin olen kertonut seitsemästä veljeksestä Suomen saloissa."

Jos käytetään jokaisen sanan ensimmäistä kirjainta ja korvataan sana "seitsemän" numerolla "7", saadaan:

Jnok7vSs

Saatu salasana on jo keskimääräisen hyvä, mutta kuitenkin melko helposti murrettavissa.

Vaihe 2: Lisää erikoismerkkejä

Salasanan vahvuutta voidaan kasvattaa lisäämällä erikoismerkkejä. Lisätään alkuun punnan merkki (£) ja loppuun päättävä kaarisulku (}):

£Jnok7vSs}

Erikoismerkkien lisääminen on kasvattanut salasanan vahvuutta huomattavasti ja se on jo kohtalaisen hyvä.

Vaihe 3: Liitä salasanasi tiettyyn sivustoon

Uutta salasanaa voidaan käyttää useilla eri sivustoilla lisäämällä siihen joko sivusta muistuttava etuliite tai jälkiliite. Käytetään sivuston nimen ensimmäistä kirjainta ja sitä seuraavaa kahta konsonanttia.

Lisätään vielä hieman satunnaisuutta vaihtelemalla isoja ja pieniä kirjaimia. Jos sivuston nimen ensimmäinen kirjain on vokaali, aloitetaan isolla kirjaimella. Sekoitetaan vielä hieman lisää ja käytetään samaa sääntöä ratkaisemaan käytetäänkö etu- vai jälkiliitettä:

£Jnok7vSs}Amz Amazonille
fCb£Jnok7vSs} Facebookille
£Jnok7vSs}YtB YouTubelle
tWt£Jnok7vSs} Twitterille

Tässä esitelty tapa on vain yksi mahdollinen tapa muodostaa etu- tai jälkiliite, jolla muokkaat salasanaasi eri sivustoille. Kirjainten järjestyksen kääntäminen, ainoastaan vokaalien tai ainoastaan konsonanttien käyttäminen tai joidenkin muiden merkkien käyttäminen, jotka tulevat mieleesi sivustoa ajatellessasi, ovat kaikki mahdollisia tapoja lisätä turvallisuuttasi.

Vaikka tällä tekniikalla on mahdollista uudelleenkäyttää fraasista luotua salasanaa lukuisilla eri sivustoilla, ei ole silti järkevää käyttää sitä tärkeää informaatiota sisältävillä sivustoilla, kuten verkkopankissa. Tällaiset sivustot ovat niin tärkeitä, että ne ansaitsevat oman salasana-fraasinsa.

Kokeile itse

Mieti hetkinen fraasia, joka on merkityksellinen sinulle. Muodosta tätä fraasia käyttäen oma vahva salasanasi, jota voit muokata eri sivustoille.

Lisätietoa vahvan salasana luomisesta voit lukea englanninkielisestä blogista Shiny Pebbles.

Mozilla tarjoaa tämän oppaan julkisena palveluna. Mitkään toimenpiteet eivät voi taata 100 % turvallisuutta, eikä mitään tämän artikkelin tietoa tule pitää minkäänlaisena takuuna salasanojen turvallisuudesta.
Jotkin verkkosivut eivät hyväksy kaikkien erikoismerkkien käyttämistä. Varmista ennen salasanan vaihtamista, mitä erikoismerkkejä voit kyseisellä sivustolla käyttää salasanassasi.