Livebladwijzers - Abonneren op een webpagina voor nieuws en updates

December 2018: vanaf Firefox-versie 64 zijn de ingebouwde feedlezer en Livebladwijzers van Firefox verwijderd. Bekijk Feedlezer-vervangingen voor Firefox voor alternatieven.

Als u regelmatig bepaalde websites controleert op nieuwe inhoud, kunnen livebladwijzers u de meest recente updates leveren zonder dat u de website hoeft te bezoeken.

Noot: livebladwijzers werken alleen met websites die webfeeds aanbieden.

Wanneer een webfeed van een webpagina beschikbaar is, kunt u Firefox gebruiken om u hierop via een livebladwijzer te abonneren. Firefox controleert elk uur op updates voor uw livebladwijzers, waardoor u van de laatste informatie van uw favoriete webpagina’s op de hoogte kunt blijven.

• Livebladwijzers werken met feeds in de RSS-, RDF- en Atom-indeling.

Een livebladwijzer toevoegen

1. Druk op de Alt-toets op uw toetsenbord om tijdelijk de klassieke menubalk weer te geven, en selecteer daarna het menu Bladwijzers.Klik in de menubalk op het menu Bladwijzers.
  2. Als de webpagina een feed bevat, is de optie Abonneren op deze pagina… ingeschakeld. Klik hierop.
    Live bookmarks 47 1subscribe 57subscribe feed mac 57
  3. Maak een keuze tussen feeds en reacties, wanneer beschikbaar.
  4. Klik op de pagina die verschijnt op Nu abonneren.
    Live bookmarks 47 2
  5. Kies een naam voor uw livebladwijzer en kies waar u deze wilt opslaan. Standaard wordt de livebladwijzer opgeslagen op de Bladwijzerwerkbalk. Klik daarna op Abonneren.
    Live bookmarks 29 3
  6. Dat is alles! Uw livebladwijzer is aangemaakt.
Tip: u kunt een knop Abonneren FxSubscribeButton aan uw Firefox-werkbalk of -menu toevoegen (de knop wordt donkerder op pagina’s met webfeeds). Zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen om te lezen hoe u dit doet.

Livebladwijzers bekijken

Livebladwijzers worden opgeslagen als mappen in Bladwijzerwerkbalk of Bladwijzermenu, zoals bladwijzers.
Live Bookmarks 29 viewfeed toolbar 57

• Om te zien wat er nieuw is, klikt u op de bladwijzer om de nieuwste items van de feed te bekijken.
  • Om een pagina van de feed te bekijken, selecteert u het item in het menu.
    • Om de startpagina van de feed te bekijken, selecteert u ‘feednaam’ openen (bv. ‘The Mozilla Blog’ openen).
Om de URL van een livebladwijzer op te halen, klikt u met de rechtermuisknop op de livebladwijzer en selecteert u Kopiëren. Plak deze in het tekstveld van uw keuze.

Livebladwijzers opnieuw laden

Livebladwijzers worden automatisch elk uur opnieuw geladen, maar u kunt ze handmatig opnieuw laden: klik hiervoor met de rechtermuisknopklik hiervoor terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt op de livebladwijzer en selecteer Livebladwijzer opnieuw laden.

Een livebladwijzer verwijderen

Het verwijderen van een livebladwijzer is hetzelfde als het verwijderen van normale bladwijzers. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de livebladwijzer en selecteer Verwijderen.

Noot: alleen de gehele livebladwijzer, die wordt weergegeven als een map, kan worden verwijderd. Individuele vermeldingen kunnen niet uit de livebladwijzer worden verwijderd.