Συγχρονισμός δεδομένων στο Firefox

Firefox, Firefox for Android, Firefox for iOS Firefox, Firefox for Android, Firefox for iOS Last updated: 03/28/2024

Η λειτουργία Sync της Mozilla παρέχει στους χρήστες μια ασφαλή μέθοδο συγχρονισμού των δεδομένων τους με τις υπόλοιπες εφαρμογές της, χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό Mozilla. Αν και διατίθεται προς το παρόν αποκλειστικά στο Firefox, το Sync διασφαλίζει τον εύκολο διαμοιρασμό και την ενημέρωση των δεδομένων σας.

Τι μπορώ να κάνω με το Sync στο Firefox;

Ξεκλειδώστε την απρόσκοπτη περιήγηση σε πολλαπλές εγκαταστάσεις του Firefox με το Sync, μια δυνατότητα που διασφαλίζει ότι οι σελιδοδείκτες, τα στοιχεία σύνδεσης, οι διευθύνσεις, οι πιστωτικές κάρτες, οι επεκτάσεις και οι σημαντικές ρυθμίσεις σας είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλες τις συσκευές σας. Επιπλέον, το Sync δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Firefox να εμφανίζει ποιες καρτέλες είναι ανοικτές στις άλλες συσκευές σας, επιτρέποντας την εύκολη πλοήγηση και πρόσβαση.

Παραδείγματα λειτουργίας του Sync

Φανταστείτε ότι έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό Mozilla σας στο Firefox, τόσο από υπολογιστή όσο και από φορητή συσκευή. Με το Sync, έχετε τη δυνατότητα:

  • Να επισκεφτείτε ξανά έναν ιστότοπο από τη συνεδρία περιήγησης του υπολογιστή σας, απευθείας στο Firefox της κινητής σας συσκευής.
  • Να έχετε πρόσβαση σε σελιδοδείκτες από οποιαδήποτε συσκευή, συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσατε, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους.
  • Να διατηρείτε όλες τις προσωπικές πληροφορίες (όπως τα στοιχεία σύνδεσης, τα στοιχεία πιστωτικών καρτών και τις διευθύνσεις) συγχρονισμένες μεταξύ των συσκευών, ενώ η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης του Firefox είναι πάντα έτοιμη να σας βοηθήσει.
  • Να διατηρείτε τη συνοχή των επεκτάσεων του Firefox σε όλους τους υπολογιστές σας, βελτιστοποιώντας την εμπειρία περιήγησής σας.
  • Να προβάλλετε και να ανοίγετε καρτέλες από τον υπολογιστή στην κινητή συσκευή σας, διευκολύνοντας την εναλλαγή μεταξύ των συσκευών σας, χωρίς να χάσετε τη σειρά σας.
  • Να στέλνετε αμέσως καρτέλες από τη μια συσκευή στην άλλη (αν και αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη με απλή είσοδο στον λογαριασμό Mozilla σας, ανεξαρτήτως του Sync).
  • Λάβετε προτεινόμενα αποτελέσματα στη γραμμή διευθύνσεων με βάση τους σελιδοδείκτες και το ιστορικό από όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σας.

Μέσω του Sync, το Firefox δεν βελτιώνει μόνο την εμπειρία σας στο διαδίκτυο, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι η ψηφιακή σας ζωή είναι διασυνδεδεμένη και πλήρως διαχειρίσιμη σε όλες τις πλατφόρμες.

Πώς λειτουργεί;

Το Sync λειτουργεί με την αποθήκευση μιας συνδυασμένης έκδοσης των δεδομένων σας σε απομακρυσμένο διακομιστή, ο οποίος στη συνέχεια συγχρονίζεται με το τοπικό αντίγραφο του Firefox σε όλες τις συνδεδεμένες εγκαταστάσεις σας (αναφέρονται ως συνδεδεμένες συσκευές μέσω του λογαριασμού Mozilla σας).

Η δημιουργία κλειδιών ανάκτησης λογαριασμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση του λογαριασμού και των δεδομένων. Θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε τα κλειδιά αυτά κατά την αρχική ρύθμιση, αλλά μπορείτε επίσης να το κάνετε αργότερα μέσω των ρυθμίσεων του λογαριασμού σας.

Πώς ρυθμίζω το Sync στο Firefox;

Για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του Sync στο Firefox, δείτε το Ρύθμιση του Sync.

Είναι ασφαλές;

Η ασφάλεια των δεδομένων σας με το Sync περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην κρυπτογράφηση των δεδομένων σας για την πλήρη προστασία του απορρήτου σας. Αυτή η κρυπτογράφηση είναι διατερματική: τα δεδομένα σας κρυπτογραφούνται πριν φύγουν από το πρόγραμμα περιήγησης σας και μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μόνο από μια άλλη εγκατάσταση του Firefox. Μόλις τα δεδομένα σας φτάσουν σε έναν διακομιστή της Mozilla για αποθήκευση, είναι ήδη σε κρυπτογραφημένη κατάσταση, διασφαλίζοντας ότι ούτε η Mozilla δεν έχει πρόσβαση ή δυνατότητα αποκρυπτογράφησης για αυτές τις πληροφορίες. Για όσους ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια και την ασφάλεια, ο κώδικάς μας είναι πάντοτε διαθέσιμος προς έλεγχο. Είστε ευπρόσδεκτοι να επαληθεύσετε οι ίδιοι τη διαδικασία κρυπτογράφησης και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούμε.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Sync, όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων σας, δείτε το Πώς το Firefox Sync διατηρεί τα δεδομένα σας ασφαλή ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας του TLS;.

Μπορώ να ελέγξω τι συγχρονίζεται;

Το Firefox σάς δίνει τον έλεγχο των δεδομένων σας, επιτρέποντάς σας να αποφασίζετε ακριβώς για το ποιους τύπους πληροφοριών θέλετε να συγχρονίσετε σε όλες τις εγκαταστάσεις του Firefox. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε τον έλεγχο των δεδομένων που διαμοιράζονται.

  • Ανοικτές καρτέλες
  • Ιστορικό περιήγησης
  • Σελιδοδείκτες
  • Συνδέσεις και κωδικοί πρόσβασης
  • Διευθύνσεις
  • Στοιχεία πιστωτικών καρτών
  • Επεκτάσεις
  • Ρυθμίσεις προγράμματος περιήγησης

Η προσαρμογή αυτών των προτιμήσεων σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση του Firefox θα ενημερώσει τις ρυθμίσεις σας σε όλες τις συσκευές όπου έχετε κάνει σύνδεση. Σημειώστε, ωστόσο, ότι οι επεκτάσεις και οι ρυθμίσεις συγχρονίζονται προς το παρόν μόνο μεταξύ των εκδόσεων του Firefox για υπολογιστές.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τον έλεγχο των δεδομένων που συγχρονίζονται στο Firefox σας, δείτε το Πώς επιλέγω τι είδους πληροφορίες θα συγχρονίζονται στο Firefox;.

Τι γίνεται αν δεν θέλω να κάνω συγχρονισμό;

Το Sync είναι λειτουργικό μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό Mozilla σας στο Firefox και έχετε επιλέξει τουλάχιστον έναν τύπο δεδομένων προς συγχρονισμό. Εάν αποφασίσετε να καταργήσετε την επιλογή όλων των κατηγοριών δεδομένων, θα παραμείνετε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας, αλλά δεν θα συγχρονίζονται τα δεδομένα σας, ενώ τυχόν δεδομένα που είχατε συγχρονίσει στο παρελθόν θα διαγραφούν από τους διακομιστές της Mozilla. Η αποσύνδεση από τον λογαριασμό Mozilla αποσυνδέει το Firefox από τον λογαριασμό σας και διακόπτει όλες τις δραστηριότητες συγχρονισμού σε αυτό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είστε συνδεδεμένοι, προκειμένου να λειτουργήσει το Sync.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης του Sync, δείτε το Απενεργοποίηση του Firefox Sync.

Πότε διαγράφονται τα δεδομένα μου;

Η αποσύνδεση δεν προκαλεί τη διαγραφή των δεδομένων σας από τους διακομιστές της Mozilla· αυτά παραμένουν διαθέσιμα για πρόσβαση από άλλες συσκευές. Τα συγχρονισμένα δεδομένα σας θα διαγραφούν από τους διακομιστές της Mozilla μόνο εάν καταργήσετε την επιλογή όλων των τύπων δεδομένων στις ρυθμίσεις του Sync, εάν επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας χωρίς κλειδιά ανάκτησης ή εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας.

Τι γίνεται εάν χαθούν τα δεδομένα μου;

Προειδοποίηση: Εκ σχεδιασμού, η επαναφορά του κωδικού πρόσβασής σας έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή όλων των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στον απομακρυσμένο διακομιστή, εκτός εάν έχετε δημιουργήσει κλειδιά ανάκτησης.

Όταν αποσυνδέεστε από τον λογαριασμό σας στο Mozilla, εμφανίζεται η επιλογή διαγραφής όλων των τοπικών δεδομένων. Η επιλογή αυτής της ενέργειας διαγράφει τα τοπικά σας δεδομένα κατά την αποσύνδεση.

Κατά συνέπεια, εάν χρησιμοποιείτε το Sync σε μία μόνο συσκευή χωρίς κλειδιά ανάκτησης, η αποσύνδεση από τον λογαριασμό Mozilla σας και η διαγραφή των τοπικών δεδομένων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια δεδομένων.

Ευτυχώς, η προστασία των δεδομένων σας είναι απλή και δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Δείτε τους παρακάτω συνδέσμους για λεπτομέρειες:

Ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Παρακαλώ περιμένετε...

Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι βοήθησαν στη σύνταξη αυτού του άρθρου:

Illustration of hands

Συμμετοχή

Μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλους χρήστες. Απαντήστε σε ερωτήσεις και βελτιώστε τη γνωσιακή βάση μας.

Μάθετε περισσότερα