Skift program til at åbne links til en mailadresse

Firefox benytter normalt standardprogrammet i dit styresystem, når det skal åbne en ny mail. Denne artikel forklarer, hvordan du kan skifte det program, der skal bruges, når du klikker på:

• Menupunktet Send link… i Firefox-menuen Sidehandlinger (3 prikker) i adressefeltet.
  • Knappen Send link2 på værktøjslinjen (hvis du har tilpasset Firefox).
  • Genvejsmenupunktet Send billede… (højreklik (Control+ klik på et billede på en webside).
  • Et "mailto"-link eller et link til en mail på en webside, fx mail@eksempel.dk.

Angiv den mailklient Firefox skal bruge

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Programmer.Klik på Generelt, og find afsnittet Programmer.
  3. Skriv mailto i søgefeltet, og markér så den viste linje.
  4. Brug rullemenuen under Handling til at vælge den ønskede handling.
    Fx54Applications-mailtoFx56GeneralApplications-mailtoFx56GeneralApplications-mailto_Linuxmailto 57
    • Spørg altid: Hver gang du klikker på et maillink, vil du blive bedt om at vælge et program eller en tjeneste, som linket skal åbnes med.
    • Brug <Program> (standard): Når du klikker på et maillink, bruges automatisk standardprogrammet i dit styresystem (for eksempel Thunderbird, Outlook, Windows Live Mail Windows Mail Mail Evolution, KMail) til at åbne et vindue til at skrive en ny mail. Du kan finde en vejledning til at angive et standardprogram i dit styresystem i næste afsnit i denne artikel.
    • Brug <Webmail>: Når du klikker på et maillink, bruges den valgte webmail-tjeneste, fx Yahoo! Mail eller Gmail, til at åbne en ny mail inde i Firefox. Læs mere om at bruge webmail i afsnittet Brug af webmail-tjenester senere i denne artikel.
    • Vælg en anden...: Åbner et vindue, hvor du kan finde og vælge et eksternt program, der skal bruges til at åbne maillinks.
    • Programdetaljer...: Viser dig en oversigt over webmail-tjenester, som Firefox kan bruge, og lader dig fjerne tjenester.
  5. Skabelonen "closeoptionspreferences" findes ikke eller har ingen godkendt revision.

Angiv et standardprogram til mail i dit styresystem

Som standard benytter Firefox dit styresystems standardprogram til mail, når du klikker på et maillink, eller når du benytter funktionen Send link. Hvis du vil bruge Thunderbird som standardprogram til mail, så læs artiklen Angiv Thunderbird som standardprogram til mails.

Sådan skifter du standardprogram i dit styresystem:

Windows 8 og Windows 8.1

1. Højreklik på Windows startknap, og klik så på Kontrolpanel.
  2. Klik på Programmer.
  3. Klik på Standardprogrammer.
  4. Klik på Angiv dine standardprogrammer.
  5. Klik på det ønskede mailprogram under Programmer, fx Thunderbird, Windows Live Mail eller Outlook.
  6. Klik på Benyt dette program som standard.
  7. Klik på knappen OK nederst i vinduet.

Windows 10

1. Klik på menuen Start, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på System.
  3. Klik på Standardapps i venstre side.
  4. Klik på Mail, og vælg så det ønskede program på listen.

Windows 7 og Windows Vista

1. Klik på Windows startknap, og klik så på Standardprogrammer.
  2. Klik på Angiv dine standardprogrammer.
  3. Klik på det ønskede mailprogram under Programmer, fx Thunderbird, Windows Live Mail eller Outlook.
  4. Klik på Benyt dette program som standard.
  5. Klik på knappen OK nederst i vinduet.

Windows XP

1. Klik på Windows startknap, og klik så på Kontrolpanel.
  2. Klik på Tilføj eller fjern programmer.
  3. Klik på Angiv programadgang og -standarder i venstre side af vinduet.
  4. Klik på Brugerdefineret for at få vist en række valgmuligheder.
  5. Rul ned til afsnittet Vælg et standard-e-mail program, og sæt mærke ud for det program, du vil benytte, fx Thunderbird, Windows Live Mail eller Outlook.
  6. Klik på knappen OK nederst i vinduet.
  1. Åbn programmet Mail.
  2. Klik på menuen Mail, og klik så på Indstillinger.
  3. Klik på knappen Generelt.
  4. Vælg det ønskede mailprogram, fx Thunderbird eller Outlook.
Bemærk: Disse vejledninger er til udbredte Linux-distributioner. Brugerfladen i din distribution kan være anderledes.

1. Åbn vinduet Foretrukne programmer, det kan i nogle distributioner fx gøres sådan:
    • Klik på System, klik på Indstillinger, og klik så på Foretrukne programmer.
    • Klik på menuknappen, klik på System, klik på Kontrolcenter, og klik så på Foretrukne programmer.
  2. Brug rullemenuen under Postprogram til at vælge det ønskede program, fx Thunderbird eller Evolution.
  3. Klik på knappen Luk for at lukke vinduet.

Brug af webmail-tjenester

Firefox gør det muligt at benytte en webmail-tjeneste (fx Gmail og Yahoo! Mail) som mailklient, så et klik på et maillink og funktionen Send link åbner en ny mail i webmail-tjenesten. Følg vejledningen i afsnittet Angiv den mailklient Firefox skal bruge ovenfor for at vælge den ønskede webmail-tjeneste i Firefox til mailto-links eller funktionen Send link.

Hvis den webmail-tjeneste, du gerne vil benytte, ikke er tilgængelig i Firefox' indstillinger under Programmer i afsnittet Programmer på siden Generelt som en valgmulighed ud for mailto, kan du prøve at finde en udvidelse, der understøtter den, enten ved at søge på addons.mozilla.org efter en bestemt webmail-tjeneste, eller ved at foretage en søgning efter webmail på Addons.Mozilla.org.

Baseret på information fra Default mail client (mozillaZine KB), Mac OS X: Sådan ændrer du standardprogram til e-mail og internet (Apple.com, support), The KDE Control Center (KDE.org) og Select Preferred Applications in Ubuntu (DebianAdmin.com).