Sådan virker den indbyggede phishing- og malware-beskyttelse

Firefox har indbygget phishing- og malware-beskyttelse, der hjælper med at holde dig beskyttet, når du surfer på nettet. Funktionen advarer dig, hvis du klikker dig ind på et websted, der mistænkes for at være et vildledende websted (en phishing-side) eller et websted med uønskede programmer, eller hvis du klikker dig ind på et websted, som kan skade din computer ved hjælp af malware. Funktionen advarer dig også, hvis du henter filer, der genkendes som værende malware.

Hvad er phishing, angrebssider, malware og uønskede programmer?

Vildledende websted (også kendt som "phishing")

Phishing er, når nogen benytter forfalskede websider for at narre dig til at indtaste personlige oplysninger, som kan misbruges. Det kan fx være adgangskoder, kontoinformationer eller dit kreditkortnummer. Phishing-angreb sker for det meste ved hjælp af mails, der narrer dig ind på en forfalsket webside, der ligner den originale så meget, at du indtaster de oplysninger, som bagmanden vil have fat i. Du kan læse mere om phishing hos Anti-Phishing Working Group og på Wikipedia. Du kan læse endnu mere på Wikipedias engelske side om Phishing.

Sådan anmelder du et vildledende websted

Hvis du vil anmelde et websted, du er på, så klik på menuknappen i Firefox Fx89menuButton, klik på Hjælp, og klik så på Anmeld vildledende websted….

Angrebssider

Angrebssider er websider, der prøver at inficere din computer med malware, når du besøger dem. Angrebene kan være svære at opdage, selvom en webside ser helt uskadelig ud, kan den foretage skjulte angreb. Nogle gange ved webstedets ejer ikke engang selv, at hans websider er blevet til angrebssider.

Malware

Malware ("Malicious software") er software, designet til at inficere din computer, uden du opdager det. Malware bruges for det meste til at stjæle dine personlige informationer, sende spam eller sprede mere malware.

Uønskede programmer

Websteder med uønskede programmer vil prøve at lokke dig til at installere programmer, der kan ødelægge fornøjelsen ved internettet, fx ved at ændre din startside eller ved at vise uønskede reklamer. Du kan læse mere om den slags programmer på Googles webside Politik om uønsket software.

Hvordan virker phishing- og malware-beskyttelsen i Firefox?

Firefox tjekker de sider, du vil besøge, på en liste over websteder, der er blevet rapporteret som værende phishingsider, sider med uønskede programmer eller malware-sider. Firefox henter automatisk en opdateret liste hvert 30. minut, når phishing- og malware-beskyttelsen er aktiveret.

Når du henter en programfil, vil Firefox undersøge, om webstedet figurerer på en liste over websteder, som er kendt for at sprede malware. Hvis webstedet er på listen, vil Firefox straks blokere filen, hvis webstedet ikke er på listen, vil Firefox spørge Googles Safe Browsing-tjeneste, om filen er sikker. Dette gøres ved at sende nogle af filens metadata til Google.*

* Windows-brugere: Denne onlinekontrol vil kun blive udført i Firefox på Windows, hvis de hentede filer ikke stammer fra en kendt, troværdig distributør. De fleste almindelige programmer til Windows er signerede, hvorfor denne sidste kontrol sjældent er nødvendig.

Hvordan bruger jeg beskyttelsen mod phishing og malware?

Beskyttelsen er som standard aktiveret, så medmindre dine sikkerhedsindstillinger er blevet ændret, er du allerede beskyttet. Indstillinger for beskyttelse mod phishing og malware finder du i Firefox' indstillinger under Privatliv & sikkerhed:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Privatliv & sikkerhed.
  3. Sæt flueben ud for de følgende indstillinger i afsnittet Sikkerhed, hvis du vil aktivere dem:
    • Bloker farlige og vildledende websteder: Sæt flueben her, hvis Firefox skal blokere potentiel malware eller indhold, som kan narre dig til at hente malware eller indtaste følsom information. Du kan fintune dine valg ved at aktivere eller deaktivere følgende indstillinger:
      • Bloker hentning af farlige filer: Blokerer filer, som potentielt kan indeholde virus eller anden malware.
      • Advar mig om uønsket og usædvanlig software: Fortæller dig, hvis du er ved at hente filer, som potentielt kan være uønsket software eller ukendt software, som kan indeholde virus eller foretage uønskede ændringer på din computer.
    Fx89Security-DeceptiveContent
  4. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Hvis du vil deaktivere disse funktioner, så følge ovenstående trin for at åbne indstillingssiden Privatliv & sikkerhed og fjern så fluebenene.

Du kan kontrollere, om phishing-beskyttelsen er aktiveret ved at besøge denne testside. Tilsvarende kan du kontrollere, om malware-beskyttelsen er aktiveret ved at besøge denne testside og om beskyttelsen mod uønskede programmer er aktiveret ved at besøge denne testside. Med phishing- og malware-beskyttelse aktiveret, vil begge websteder blive blokeret, og du vil få vist en advarsel.

Hvad sker der, når en side eller fil bliver blokeret?

Firefox forhindrer siden i at blive indlæst og viser i stedet advarslen Vildledende websted! for phishingsider, Anmeldt websted med uønsket software! for sider med uønsket software eller Anmeldt angrebswebsted! for sider med malware.

Hvis du henter malware eller andet software, der er potentielt uønsket eller usædvanlig, vil Firefox vise en besked i oversigten over filhentninger.

malicious download panel 57

Hvis du ønsker at ignorere advarslen og alligevel hente filen, skal du højreklikke på filen i oversigten over filhentninger og vælge Tillad filhentning.

For mere information om advarsler om hentning af usikkert indhold i Firefox, læs artiklen Find og håndter hentede filer.

Hvilke informationer sendes til Mozilla eller deres partnere, når phishing- og malware-beskyttelsen er aktiveret?

Firefox kommunikerer med Mozilla og partnere i to tilfælde i forbindelse med phishing- og malware-beskyttelse for websteder. Når listen over phishing- og malware-websider opdateres. Her sendes ingen personlige oplysninger om dig eller besøgte websteder ud fra din computer. Hvis du besøger en webside, der er rapporteret som en phishing- eller malware-webside. I dette tilfælde tjekker Firefox, om websiden er blevet fjernet fra listen siden den seneste opdatering af listen. Denne forespørgsel indeholder ikke hele adressen til webstedet, men blot delvis information fra adressen.

Ud over de regelmæssige opdateringer af listen, som nævnt ovenfor, kan Firefox også kommunikere med Mozillas partnere for at undersøge sikkerheden af visse programfiler, som du prøver at hente. I disse tilfælde vil Firefox sende information om filen, inklusive dens oprindelse, størrelse og en kryptografisk hash-værdi af dens indhold. Oplysningerne sendes til tjenesten Google Safe Browsing, som hjælper Firefox med at afgøre, om filen er skadelig og bør blokeres.

Mozillas privatlivspolitik beskriver, hvilke data Firefox og Mozilla indsamler, og hvordan de håndteres. På Googles privatlivspolitik kan du læse, hvordan Google håndterer indsamlede data.

Jeg har fået bekræftet, at mit websted er sikkert. Hvordan får jeg det fjernet fra listerne?

Hvis du har dit eget websted, som du har repareret efter et angreb, eller hvis du mener, at dit websted er blevet rapporteret ved en fejl, så kan du anmode om at få det fjernet fra listerne. Du bedes tjekke webstedet godt igennem, da en webside nemt kan være ændret til en angrebsside uden synlige ændringer.

• Hvis du vil anmode om at få dit websted fjernet fra listen over phishing-sider, så brug denne formular hos Google.com.