Fjern uønskede reklamer fra websider

Fjern uønskede reklamer fra websider. Denne artikel hjælper dig med at fjerne adware, der viser dig uønskede reklamer på websider - også selvom websiderne ikke normalt har reklamer. Metoden kan også bruges til at fjerne uønskede værktøjslinjer. Du får hjælp til at fjerne adwaren manuelt, hvilket ofte er den bedste metode frem for at bruge diverse oprydningsprogrammer, der risikerer at rydde for meget op.

Foretrækker du at bruge et oprydningsprogram, så læs afsnittet Hvordan slipper jeg af med malware i artiklen Fejlsøg Firefox-problemer som skyldes malware.

Har du fået adware, der viser reklamer?

Det kan være svært at se, om reklamerne er en del af en webside, eller om de laves af noget adware på computeren. Besøg http://dr.dk og http://mozilladanmark.dk for at kontrollere, om du får vist reklamer. De to websider præsenterer ikke selv reklamer, så hvis du ser reklamer på en af dem, så har du fået installeret noget adware, der viser dig reklamer.

Hvorfor får du vist reklamer på reklamefri websteder?

Når du installerer gratis programmer eller plugins, som fx Java og Adobe Reader, risikerer du at få installeret et ekstra program i form af adware eller en ekstra adware-udvidelse til Firefox, hvis du ikke er opmærksom og får fjernet flueben undervejs.

Det er typisk programmer, som præsenterer dig for reklamer i tide og utide. Antivirusprogrammer fanger ikke adware, fordi det er noget, som du selv installerer (mere eller mindre bevidst). De fleste antispywareprogrammer, lader også adware slippe ind af samme grund.

Følg altid med under installationen, og lad være med bare at klikke dig videre uden at læse, hvad du accepterer. Bemærk, at nogle programmer, som fx Adobe Reader, har placeret fluebenet allerede på deres webside. I de tilfælde, skal du fjerne fluebenet, før du klikker for at downloade programmet.

Adware i Windows og adware i Firefox

Reklameprogrammerne kan blive installeret to steder, i dit styresystem og som en udvidelse i Firefox. Sletter du kun adwaren i Firefox, risikerer du, at den bliver geninstalleret af adwaren i Windows, næste gang du starter computeren. Fremgangsmåden er først at kontrollere, om du har adware i Windows, og i så fald skal du fjerne den herfra. Næste skridt er at fjerne den fra Firefox.

Fjern adware i Windows

1. Klik på knappen Start i proceslinjen nederst på skærmen.
  2. Klik på Kontrolpanel.
  3. Åbn Tilføj eller fjern programmer.
  4. Afinstaller det uønskede program ved at markere det og så klikke på knappen Fjern.
  1. Klik på Windowslogoet i proceslinjen nederst på skærmen.
  2. Klik på Kontrolpanel.
  3. Klik på Fjern et program under Programmer.
  4. Afinstaller det uønskede program ved at markere det og så klikke på knappen Fjern.

Vi har endnu ikke en trin for trin vejledning til Windows 8, da vi ikke har adgang til styresystemet. Du skal ind under tilføjelse og fjernelse af programmer i Windows og her fjerne det uønskede program.

Du kan sortere rækkefølgen af de viste programmer efter dato, så du nemmere finder de programmer, der er blevet installeret for nylig. Du får sorteret i datoorden ved at klikke på kolonneoverskriften Installeret den.
Det kan være svært at se, hvad der er adware, og hvad der er legitime programmer. Især fordi meget af adwaren gemmer sig under forskellige navne. Hvis du finder et ukendt program, så prøv at søge på programnavnet i Google, evt. sammen med ordet malware eller adware. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt et program er legitimt eller adware, så spørg i et online forum, fx MozillaDanmarks forum.

Fjern adware i Firefox

1. Klik på menuknappen Fx89menuButton, klik på Tilføjelser og temaer, og klik så på Udvidelser.
  2. Vælg den uønskede udvidelse.
  3. Klik på knappen Fjern.
  4. Klik på Genstart nu, hvis du får besked herom. Dine faneblade vil blive gemt og gendannet efter genstart.
Det kan være svært at se, hvad der er adware, og hvad der er legitime udvidelser. Især fordi meget af adwaren gemmer sig under forskellige navne. Hvis du finder en ukendt udvidelse, så prøv at søge på dens navn i Google for at finde flere oplysninger om den. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt en udvidelse er legitim, så spørg i et online forum, fx MozillaDanmarks forum.
Alternativt kan du fjerne adware ved at nulstille Firefox. Det er en mere drastisk løsning, der vil fjerne alle udvidelser og nulstille Firefox, som da du installerede programmet første gang - dog vil en række personlige oplysninger ikke blive nulstillet. Du vil fx ikke få nulstillet dine bogmærker og dine gemte adgangskoder. Ulempen ved nulstilling er, at du skal installere alle dine ønskede udvidelser igen, ligesom du skal tilrette forskellige indstillinger. Det kan være tidskrævende, hvis du har mange udvidelser eller tilpassede indstillinger. Læs mere i artiklen Nulstil Firefox - nem løsning på de fleste problemer.