Installera Firefox på Linux

(Omdirigerad från Installing Firefox on Linux)

Den här artikeln kan vara inaktuell.

En viktig ändring har gjorts i den engelska artikeln som denna artikel baseras på. Tills denna sida uppdateras, kanske detta kan hjälpa: Install Firefox on Linux

Att få Firefox installerat på datorn är det första steget till att använda den. Denna artikel kommer att visa dig hur man installerar Firefox på Linux. För andra operativsystem, se Hur man laddar ner och installerar Firefox på Windows och How to download and install Firefox on Mac.

Många Linux-distributioner inkluderar Firefox som standard och de flesta har ett pakethanteringssystem som gör att du enkelt kan installera Firefox. Generellt bör du installera från pakethanteringen. Pakethanteringen kommer:

• Se till att du har alla nödvändiga bibliotek
  • Installera Firefox på ett sätt som fungerar bäst med din distribution
  • Skapa genvägar för att starta Firefox
  • Gör Firefox tillgänglig för alla användare av datorn
  • Gör att Firefox går att ta bort på samma sätt som andra program

Pakethantering har också några nackdelar:

• Den kan inte ge dig den senaste versionen av Firefox
  • Den kan ge dig en version utan Firefox varumärke

Installera från en pakethanterare

För att installera Firefox genom pakethanteraren, hänvisas du till dokumentationen av Linux-distribution som du använder.

Installera utanför en pakethanterare

Kompletta instruktioner för att installera Firefox utanför pakethanteringen kan finnas tillgängliga på din distributions supportwebbplats. Till exempel:

• Innan du installerar Firefox, se till att din dator har de bibliotek som krävs installerade. Saknade bibliotek kommer att göra Firefox oanvändbar.
  • Installationsfilen från Mozilla finns i formatet .tar.bz2 som inte innehåller källor men förkompilerade binärfiler, därför kan du enkelt packa upp och köra dem. Det finns ingen anledning att kompilera programmet från källan.
  • Följande instruktioner installerar Firefox i hemkatalogen och endast den aktuella användaren kommer att kunna kör den.
  1. Hämta Firefox från Firefox nedladdningssida till din hemkatalog.
  2. Öppna en Terminal och gå till hemkatalogen: cd ~
  3. Packa upp innehållet i den nedladdade filen: tar xjf firefox-*.tar.bz2
  4. Stäng Firefox om det är öppet.
  5. För att starta Firefox, kör skriptet firefox i mappen firefox: ~/firefox/firefox

Firefox bör nu starta. Du kan sedan skapa en ikon på skrivbordet för att köra kommandot.

libstdc++5 fel

Som nämnts ovan, måste du installera de bibliotek som krävs för att Firefox ska fungera. Många distributioner inkluderar inte libstdc++5 som standard.

Meddelandet "firefox inte installerad" eller fel version av Firefox startar

Om Firefox installeras genom att följa instruktionerna ovan, måste det startas (i en Terminal eller i en programstartare på skrivbordet, till exempel) med kommandot: ~/firefox/firefox

Om du försöker starta Firefox i en Terminal med kommandot: firefox kommer det antingen starta pakethanterarens installerade version av Firefox eller kommer den att berätta att programmet inte är installerat.