Instellingen voor pop-upblokkering, uitzonderingen en probleemoplossing

Wat zijn pop-ups?

Pop-upvensters, of pop-ups, zijn vensters die automatisch verschijnen zonder uw toestemming. Ze variëren in grootte, maar bedekken meestal niet het gehele scherm. Sommige pop-upvensters worden voor het huidige venster van Firefox geopend, terwijl andere erachter verschijnen (pop-undervensters).

U kunt in Firefox zowel het gedrag van pop-upvensters als dat van pop-undervensters beheren via de OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox. Pop-upblokkering is standaard ingeschakeld, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het inschakelen ervan om te voorkomen dat pop-ups in Firefox verschijnen.

Wanneer een pop-up wordt geblokkeerd, toont Firefox zowel een informatiebalk (als u deze niet hebt weggeklikt – zie hieronder), als een pictogram popup_icon_fx57 in de adresbalk.

PopupFx89Fx90Popup-mac

Wanneer u op de knop OptiesVoorkeuren in de informatiebalk of op het pictogram in de adresbalk klikt, wordt een menu getoond met de volgende keuzes:

• Pop-ups van <website-adres> toestaan/blokkeren
  • Pop-upinstellingen beheren…
  • Dit bericht niet tonen wanneer pop-ups worden geblokkeerd
  • <webadres pop-up> tonen
Het blokkeren van pop-ups kan de werking van bepaalde websites verstoren: sommige websites, waaronder bepaalde websites van banken, gebruiken pop-upvensters voor belangrijke functies. Het blokkeren van alle pop-ups zal dergelijke functies uitschakelen. Om bepaalde websites toestemming voor het gebruik van pop-ups te geven terwijl alle andere nog worden geblokkeerd, kunt u ze toevoegen aan de lijst van websites met toestemming. Het blokkeren van pop-ups werkt niet altijd: hoewel Firefox de meeste pop-ups blokkeert, kunnen bepaalde websites toch pop-ups tonen door gebruik te maken van speciale methoden, zelfs wanneer ze zijn geblokkeerd.

Pop-upblokkeringsinstellingen

Om toegang tot de instellingen voor pop-upblokkering te krijgen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar de sectie Toestemmingen.
    • Haal het vinkje weg naast Pop-upvensters blokkeren om de pop-upblokkering helemaal uit te schakelen.
    • Klik op de knop Uitzonderingen… rechts naast Pop-upvensters blokkeren om een dialoogvenster te openen waarin u kunt kiezen welke websites u toestemming voor het tonen van pop-ups wilt geven.
    Allowed Websites Pop-ups

Het dialoogvenster biedt u de volgende keuzes:

• Typ of plak het adres van een website en klik op de knop Toestaan om deze toe te voegen aan de lijst met websites die pop-upvensters mogen openen.
  • Selecteer een website uit de lijst en klik op de knop Website verwijderen om deze uit de uitzonderingslijst te verwijderen.
  • Klik op de knop Alle websites verwijderen om alle websites uit de uitzonderingslijst te verwijderen.

Klik op de knop Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen te bewaren.

Als pop-ups niet worden geblokkeerd

Is de pop-up afkomstig van Firefox?

De pop-up is mogelijk niet afkomstig van Firefox. U kunt vaststellen waar de pop-up vandaan komt via de verschijningsvorm van het venster.

Is de pop-upblokkering actief en voor deze website ingeschakeld?

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Security en ga naar de sectie Toestemmingen.
  3. Zorg ervoor dat het selectievakje bij Pop-upvensters blokkeren is aangevinkt.
  4. Klik rechts van Pop-upvensters blokkeren op de knop Uitzonderingen. Er wordt een dialoogvenster geopend dat de websites toont die toestemming hebben voor het openen van pop-ups.
  5. Als de website die de pop-ups opent hier wordt vermeld, selecteer deze dan en klik op Website verwijderen.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan om uw wijzigingen bij te werken.
  7. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Wordt de pop-up getoond na een muisklik of toetsaanslag?

Bepaalde gebeurtenissen, zoals ergens op klikken of op een knop drukken, kunnen onafhankelijk of de pop-upblokkering is ingeschakeld pop-ups genereren. Dit is opzettelijk, zodat Firefox geen pop-ups blokkeert die websites nodig hebben om te kunnen werken.

Is het een echt pop-upvenster?

Soms zijn advertenties zodanig ontworpen dat ze eruitzien als vensters, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Firefox’ pop-upblokkering kan deze advertenties niet stoppen.

Mozilla-enquêtes

Als u een Mozilla-website bezoekt, ziet u soms een pop-up die vraagt of u aan een enquête wilt deelnemen. De enige derde partij die Mozilla ooit voor enquêtes gebruikt is Alchemer (voorheen SurveyGizmo), die door onze juridische en privacyteams is gescreend. De pop-upblokkering van Firefox blokkeert deze pop-ups niet.