Firefoxin muokkaaminen

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Työkalupalkit

Tässä käsitellään Firefoxin työkalupalkkien lisäämistä, poistamista ja järjestämistä. Työkalupalkki on sivun yläpuolella oleva, yleensä harmaa, alue.

• Valikkopalkki: Tässä työkalupalkissa on selaimen valikot, kuten Tiedosto, Muokkaa, Ohje.
  • Navigointipalkki: Tässä työkalupalkissa on osoitepalkki sekä painikkeet, joilla voidaan siirrytään sivulta toiselle.
  • Kirjanmerkkipalkki: Tässä työkalupalkissa on kirjanmerkit kirjanmerkkipalkin kansiosta.

Työkalupalkkeja voi muokata seuraavin tavoin Firefoxissa:

• [#rearranging_toolbar_items Työkalupalkin painikkeiden järjestäminen]
  • [#adding_removing_toolbars Työkalupalkkien piilottaminen, lisääminen ja poistaminen]

Työkalupalkin järjestäminen

Kun haluat järjestää työkalupalkissa esimerkiksi ikoneja, painikkeita tai tekstikenttiä valitse Näytä > Työkalupalkit > Muokkaa, tai napsauta hiiren oikealla näppäimelläpaina Ctrl ja napsauta hiirellä työkalupalkin tekstikentän ulkopuolella olevaa kohtaa ja valitse kohta Muokkaa. Tämä avaa työkalupalkin muokkausikkunan.

Jos haluat lisätä tai poistaa työkalupalkeista kohteita (muita kuin valikkoja), siirrä ne haluttuun kohtaan hiirellä vetämällä. Työkalupalkeissa jo olevia kuvakkeita ja kenttiä voit myös järjestää vetämällä ne haluttuun kohtaan tai poistamalla palkista vetämällä ne takaisin muokkausikkunaan. Kun olet järjestänyt työkalupalkit ja kohteet ovat halutussa järjestyksessä, napsauta painiketta Valmis.

Työkalupalkkien erikoisosat

On olemassa muutama erikoisosia, joita voit käyttää muokatessasi työkalupalkkia. Ne ovat seuraavat:

• Erottimet: Työkalurivin osia voi erottaa toisistaan pienellä pystyviivalla, erottimella.
  • Tyhjät tilat: Tyhjillä tiloilla erotat osia työkalupalkeissa vakiokokoisella tyhjällä tilalla, joka on useimmissa teemoissa noin 20 kuvapistettä.
  • Mukautuvat tyhjät tilat: Tyhjillä tiloilla erotat osia työkalupalkeissa tyhjällä tilalla. Mukautuvat tyhjät tilat muuttavat automaattisesti kokoaan täyttämään kaiken tyhjän tilan työkalupalkissa. Nämä ovat hyviä osien järjestämiseen työkalupalkin oikeaan reunaan.

Työkalupalkkien piilottaminen, lisääminen ja poistaminen

Navigaatiopalkki ja kirjanmerkkipalkki on mahdollista piilottaa jos niiden ei halua olevan näkyvissä Valikkopalkin piilottaminen ei ole mahdollista. Sama pätee yksittäisiin valikoihin (Tiedosto, Muokkaa, Ohje, jne.). Kun haluat näkyviin tai piilottaa työkalupalkin, valitse Näytä > Työkalupalkit ja napsauta sen palkin nimeä, jonka haluat näkyviin tai piilottaa.

Kun haluat lisätä työkalupalkin, napsauta Näytä > Työkalupalkit > Muokkaa. Napsauta ikkunan alaosassa olevaa painiketta Lisää uusi työkalupalkki. Kirjoita avautuvaan ikkunaan palkin nimi, napsauta OK ja Valmis. Voit nyt raahata uuteen palkkiin painikkeita. Poista luomasi työkalupalkki poistamalla siitä ensin kaikki painikkeet ja muut kohteet ja napsauta Valmis. Voit piilottaa luomasi työkalupalkin kuten edellisessä kappaleessa neuvottiin.

Lisäosat (laajennukset, teemat ja liitännäiset)

Lisäosat ovat pieniä ohjelmia, jotka muuttavat Firefoxin toimintaa tai ulkonäköä. Lisäosia on kolmenlaisia: teemoja, laajennuksia ja liitännäisiä.

Laajennukset: Laajennukset muuttavat tai lisäävät Firefoxin ominaisuuksia. Ne voivat lisätä Firefoxiin kaikkea työkalupalkista kokonaan uusiin toimintoihin. Voit sovittaa niillä Firefoxin toimintakyvyn tarpeittesi mukaiseksi. Teemat: Teemat muuttavat Firefoxin ulkonäköä. Teemaa vaihtamalla muutat Firefoxin ulkonäköä ja tuntumaa makusi mukaan. Teema voi muuttaa pelkästään Firefoxin painikkeiden kuvakkeet tai ulkoasun kaikki puolet.

Liitännäiset: Liitännäisten avulla Firefox kykenee tekemään harvinaisempia asioita kuten näyttämään erikoisia kuvamuotoja tai soittamaan mediatiedostoja. Liitännäiset eroavat laajennuksista. Liitännäinen tyypillisesti mahdollistaa jonkin mediatiedostojen soittamisen tai näyttämisen.

Lisäosien lataaminen ja asentaminen

Lisäosia voi ladata ja asentaa Firefoxin lisäosat -sivustolta. Lisäosia löytää myös Internetin hakukoneilla.

Kun yrität asennat lisäosan linkkiä napsauttamalla, Firefox kysyy erillistä asennuslupaa. Voit antaa luvan lataamiseen ja asentamiseen tai voit peruuttaa asennuksen.

Lisäosien hallinta

Lisäosia hallitaan Lisäosat-ikkunasta. Avaa se valitsemalla Työkalut > Lisäosat.

Lisäosien päivittäminen

Normaalisti Firefox tarkistaa aika ajoin, onko asennetuille lisäosille julkaistu päivityksiä, ja ilmoittaa sinulle jos niitä on saatavilla. Voit muuttaa Firefoxin käytöstä asetusikkunan Lisäasetukset-paneelin Päivitys-välilehdestä.

Voit tarkistaa itse, onko päivityksiä julkaistu, valitsemalla Lisäosat-ikkunasta Laajennukset tai Teemat paneelin ja napsauttamalla Hae päivityksiä -painiketta. Jos päivityksiä on saatavilla, Lisäosat-ikkunaan avautuu Päivitykset-paneeli, josta voit valita, mitä päivityksiä asennetaan. Napsauta Asenna päivitykset -painiketta päivittääksesi valitut lisäosat. Viimeistele päivitysten asentaminen käynnistämällä Firefox uudestaan.

Lisäosien käytöstä poisto, käyttöönotto ja poistaminen

Jos et halua enää käyttää jotain laajennusta, voit ottaa sen pois käytöstä niin, että se on helppo ja nopea ottaa taas käyttöön jos tarve syntyy, tai voit poistaa sen kokonaan. Teemat voi ainoastaan poistaa kokonaan, koska ne ovat kaikki, aktiivista teemaa lukuun ottamatta, poissa käytöstä.

Ota laajennus käyttöön tai poista se käytöstä Lisäosat-ikkunan listasta valitsemalla laajennus ja napsauttamalla Poista käytöstä tai Ota käyttöön -painiketta. Poista laajennus kokonaan valitsemalla se ja napsauttamalla Poista-painiketta. Viimeistele muutokset käynnistämällä Firefox uudestaan.

Muut toiminnot

Lisäosien muita toimintoja ovat esimerkiksi linkki lisäosan kotisivuun ja sen tietoikkuna. Valitse toiminto valitsemalla haluttu lisäosa, paina Ctrl ja napsauta hiirellänapsauta hiiren oikealla painikkeella lisäosaa ja valitse haluttu toiminto ponnahdusvalikosta.

Laajennusten ja teemojen erikoistoiminnot

Laajennusten asetusten muuttaminen

Laajennuksilla on usein oma asetusikkunansa, jonka voi avata lisäosien ikkunasta. Avaa laajennuksen asetukset valitsemalla Lisäosat-ikkunan Laajennukset-paneelista haluttu laajennus ja napsauttamalla sen Asetukset-painiketta tai yksinkertaisesti kaksoisnapsauttamalla laajennusta.

Teeman vaihtaminen

Valitse käytettävä teema Lisäosat-ikkunan Teemat-paneelista valitsemalla haluamasi teema ja napsauttamalla Käytä teemaa -painiketta. Firefox täytyy tämän jälkeen käynnistää uudelleen, jotta teema vaihtuu.