Skift skrifttyper og farver på websteder

Denne artikel beskriver, hvordan du tilpasser visning af websteder ved at vælge nogle andre skrifttyper og farver, end dem som webstedet har angivet.

Skift skrifttype

Sådan skiftes skrifttypen:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt og rul ned til Sprog og udseende.
  3. Brug rullemenuen under Skrifttyper & farverSkrifttyper til at vælge den ønskede skrifttype og skriftstørrelse.
    Fx68settings-FontsAndColorsFx100settings-Fonts
  4. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Tilpassede skrifttyper

Nogle websteder bruger tilpassede skrifttyper, sådan deaktiverer du dem:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt og rul ned til Sprog og udseende.
  3. Klik på knappen Avanceret… under Skrifttyper & farverSkrifttyper for at åbne dialogboksen Skrifttyper.
    Fx68settings-FontsAndColors-AdvancedFx100settings-FontsAdvanced
  4. Fjern fluebenet ud for Tillad sider at vælge deres egne skrifttyper i stedet for mine valg.
    Fx54ContentPanel-Fonts
  5. Klik på knappen OK for at lukke dialogboksen Skrifttyper.
  6. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Andre indstillinger af skrifttyper

1. Brug rullemenuen Skrifttyper for til at vælge en sproggruppe.
    • Hvis du vil vælge standardskrifttyper for de vesteuropæiske sprog, så vælg Latinsk i rullemenuen. Hvis et ønsket sprog ikke findes i rullemenuen, så vælg Andre skriftsystemer.
  2. Vælg om proportional tekst skal være Serif (små "fødder" på bogstaverne) eller Sans Serif (ingen "fødder" på bogstaverne). Vælg så den skriftstørrelse, du vil bruge for proportional tekst.
  3. Vælg ligeledes skrifttyper til Serif, Sans-serif og Monospatieret. Du kan også ændre størrelsen for Monospatieret.

Du kan angive en minimum skriftstørrelse. Dermed kan du forhindre websteder i at bruge meget små skriftstørrelser, som knapt nok er til at læse.

• Tegnkodning for indhold: Den her valgte tegnkodning vil blive brugt på websteder, som ikke selv har angivet en tegnkodning.

Skift farve på teksten

Sådan skiftes farve på teksten:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt og rul ned til Sprog og udseende.
  3. Klik på knappen Farver…Håndter farver… under Skrifttyper & farverFarver for at åbne dialogboksen Farver.
    Fx100settings-Colors
  4. Klikker du på en af de farvede firkanter, vil du få vist de farver, som du kan vælge mellem. Klik på den ønskede farve for at vælge den.
    Fx38esrColorsFx100settings-ManageColors
  5. Klik på knappen OK for at lukke dialogboksen Farver.
  6. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Tilpassede farver på tekst

Nogle websteder bruger tilpassede farver på tekst, sådan deaktiverer du dem:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt og rul ned til Sprog og udseende.
  3. Klik på knappen Farver…Håndter farver… under Skrifttyper & farverFarver for at åbne dialogboksen Farver.
  4. Vælg Altid i rullemenuen under Erstat sidens farver med mine valg ovenfor:.
    Fx47-pref-overridecolors-always
  5. Klik på knappen OK for at lukke dialogboksen Farver.
  6. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Andre indstillinger af farver

Tekst og baggrund: Her kan du angive standard tekst- og baggrundsfarve, som bruges på PDF-filer åbnet i Firefox og websider, der ikke selv har angivet farver. Klik på farveeksemplerne for at vælge farver.

• Anvend systemfarver Sæt flueben her for at bruge de farver, som dit styresystem angiver i stedet for de oven for valgte farver.
  • Linkfarver: Her kan du ændre standardfarverne for links. Klik på farveeksemplerne for at vælge farver.
  • Understreg links: Som standard er links understreget på websider. Fjern fluebenet for at deaktivere understregningen. Bemærk, at mange websteder angiver deres egne stilregler. Indstillingerne her har ingen effekt på disse websteder.
  • Erstat sidens farver med mine valg ovenfor:
    • Altid: Vælg denne indstilling for at tvinge alle websteder og PDF-filer åbnet i Firefox til at bruge dine standardfarver.
    • Kun når temaer med høj kontrast er valgt: Denne indstilling får Firefox til at bruge de farver, som er angivet af webstedet, undtagen når du bruger temaer med høj kontrast i Windowsi Linux.
    • Aldrig: Vælg denne indstilling for at få Firefox til at bruge de farver, som er angivet af webstedet.
Bemærk: Hvis du senere ønsker at gendanne standardfarverne:

Advarsel: Ændring af avancerede indstillinger kan påvirke Firefox' stabilitet og sikkerhed. Dette er kun anbefalet til avancerede brugere.

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.
    En advarselsside vises måske. Klik på knappen Accepter risikoen og fortsæt for at gå til siden about:config.
  2. Indtast browser*color i søgefeltet.
  3. Klik på knappen Nulstil Fx71aboutconfig-ResetButton ud for de indstillinger, der er ændret (vises med fed skrift).

Zoom

Firefox har også en zoom-funktion. Den gør det muligt at forstørre teksten på enhver webside. Læs vejledningen i artiklen Tekststørrelse og zoom - forstør websider.