Kun-HTTPS Tilstand i Firefox

Tilstanden Kun-HTTPS forbedrer sikkerheden ved at tvinge alle webstedsforbindelser til at bruge en sikker krypteret forbindelse kaldet HTTPS. De fleste websteder understøtter allerede HTTPS, og nogle understøtter både HTTP og HTTPS. Aktivering af denne tilstand garanterer, at alle dine webstedsforbindelser opgraderes til at bruge HTTPS og dermed er sikre. Læs mere om fordelene og hvordan du aktiverer tilstanden Kun-HTTPS.

Hvad er forskellen mellem HTTP og HTTPS?

HTTP står for Hypertext Transfer Protocol og er grundprotokollen for internettet. Det betyder, at interaktioner mellem browsere og webservere foregår via HTTP. Problemet med den almindelige HTTP-protokol er, at dataoverførslen fra server til browser ikke er krypteret, hvilket betyder, at data kan ses, stjæles eller ændres. HTTPS-protokoller løser dette ved ved hjælp af et SSL-certifikat (secure sockets layer), der skaber en sikker krypteret forbindelse mellem serveren og browseren, hvilket beskytter følsomme oplysninger.

Aktivér tilstanden Kun-HTTPS

Når du bruger tilstanden Kun-HTTPS, sikrer dette, at alle dine forbindelser er krypterede og sikre. Du kan dermed trygt regne med, at ingen kan læse med på de sider, du besøger, eller hacker sig ind i din webstedsforbindelse for at stjæle dine adgangskoder, kreditkortoplysninger eller andre personlige oplysninger. Dette er især brugbart, når du bruger et offentligt WiFi, hvor du ikke kan være sikker på integriteten af din internetforbindelse.

For eksempel når kun-HTTPS er aktiveret og et websted besøges som f.eks. http://example.com, opgraderer Firefox automatisk til https://example.com:

ConnectionUpgradeExample

Sådan aktiverer/deaktiverer du tilstanden Kun-HTTPS

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Privatliv & sikkerhed.
  3. Rul ned til Tilstanden Kun-HTTPS.
  4. Brug radioknappen til at vælge, om Kun-HTTPS skal aktiveres eller deaktiveres. Du kan også vælge kun at aktivere tilstanden i private vinduer.
    EnableHTTPSModeFx90HTTPS-OnlyModeSettings

Sikker forbindelse er ikke tilgængelig

Nogle websider understøtter kun HTTP, og forbindelsen ikke kan opgraderes. Hvis Kun-HTTPS er aktiveret, og en HTTPS-version af et websted ikke er tilgængeligt, vil du se siden "Sikker forbindelse er ikke tilgængelig":

SecureConnectionNotAvailable

Hvis du klikker på knappen Fortsæt til HTTP-websted, accepterer du risikoen og besøger derefter en HTTP-version af webstedet. Kun-HTTPS-tilstand deaktiveres midlertidigt for dette websted.

Klik på knappen Gå tilbage, hvis du vil undgå ukrypterede forbindelser.

Sådan slår du tilstanden Kun-HTTPS fra for bestemte websteder

Hvis kun-HTTPS er aktiveret, og du ofte besøger et websted, der ikke understøtter HTTPS eller ikke ser ud til at gengive visse elementer på siden korrekt, kan du deaktivere kun-HTTPS for et bestemt websted.

1. Klik på ikonet med hængelåsen i adressefeltet.
  2. Brug rullemenuen under Tilstanden Kun-HTTPS og vælg Fra.
    Fx83TurnOffHTTPSOnlyPerSite

Tilføj undtagelser for HTTP-websteder, når du er i tilstanden Kun-HTTPS

Hvis et websted ikke vises korrekt - og det er ét, du har tillid til og vil besøge - kan du slå tilstanden Kun-HTTPS fra for webstedet. Undtagelser lader dig besøge en HTTP-version af et websted, mens du browser i tilstanden Kun-HTTPS. Undtagelser kan anvendes midlertidigt, for en enkelt browsing-session, eller permanent. Sådan tilføjer du en undtagelse for et websted:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Privatliv & sikkerhed.
  3. Rul ned til afsnittet Tilstanden Kun-HTTPS.
  4. Vælg Slå kun-HTTPS til for alle vinduer.
  5. Klik på knappen Håndter undtagelser… for at åbne vinduet med undtagelser.
    Fx90HTTPS-OnlyModeExceptions
  6. Indtast den præcise adresse på det HTTP-websted, du vil slå Kun-HTTPS fra.
  7. Klik på knappen Slå fra for at slå Tilstanden Kun-HTTPS permanent fra for det pågældende websted, eller klik på knappen Slå midlertidigt fra for at slå tilstanden fra for din nuværende browsing-session.
  8. Klik på knappen Gem ændringer.
Bemærk: Undtagelser gælder ikke for private vinduer. Hvis du vil vide mere om HTTPS-forbindelser i private vinduer, så læs blog-indlægget HTTPS by Default in Private Browsing Mode.