Ret fejlmeddelelsen "Bogmærker og historik vil ikke virke"

Ser du denne fejlmeddelelse, når du starter Firefox?

Bogmærker og historik vil ikke virke, da en Firefox-fil er i brug af et andet program. Visse sikkerhedsprogrammer kan være skyld i dette.

Denne fejlmeddelelse vises, når Firefox ikke kan læse den databasefil, som gemmer dine bogmærker og browserhistorik (places.sqlite) samt tilhørende websteds-ikoner (favicons.sqlite). Denne artikel beskriver to mulige løsninger.

Hvis ikke du ser fejlen ovenfor, kan du prøve at læse en af disse artikler i stedet:

Løsning 1: Genstart din computer

Den mest almindelige årsag til denne fejl er, når andre programmer bruger filen, eller der er opstået et problem med filen, fordi computeren lukkede uventet ned (fx ved en strømafbrydelse). Den gode nyhed er, at begge problemer for det meste kan løses ved simpelthen at genstarte computeren.

Løsning 2: Opret en ny database

Hjælper det ikke at genstarte computeren, kan du rette fejlen ved at få Firefox til at oprette en ny places- og favicon-database til dig. Bare rolig, det er ikke så svært som det lyder.

Del 1 – Åbn din profilmappe

• Klik på menuknappen Fx89menuButton, klik på Hjælp, og klik så på Mere teknisk information.Åbn menuen Hjælp, og vælg Mere teknisk information. Fanebladet Teknisk information åbnes.
    • Klik på knappen Åbn mappeVis i FinderÅbn mappe ud for ProfilmappeProfilmappe i afsnittet Programinfo. Et vindue, der indeholder din profilmappe, åbnes. Din profilmappe åbnes.
    Bemærk: Hvis du ikke kan åbne eller bruge Firefox, så følg vejledningen i Find profilen uden at åbne Firefox.

Lad profilmappen være åben - og gå videre til Del 2.

Del 2 – Opret en ny database

1. (Valgfrit) Lav en backup af dine bogmærker.
  2. Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.Klik på Firefox-menuen øverst i vinduet, og klik så på Afslut Firefox.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut. Vent indtil Firefox er helt afsluttet.
  3. Find og slet (eller omdøb) filerne favicons.sqlite og places.sqlite i Firefox' profilmappe.
    • Du kan omdøbe en fil i stedet for at slette den for at beholde den som en sikkerhedskopi. Højreklik på filen, og vælg Omdøb på menuenKlik på filen én gang for at vælge den, og så klik én gang til på filnavnet for at redigere det. Tilføj .gammel til slutningen af filnavnet.
  4. Slet også filerne favicons.sqlite-shm, favicons.sqlite-wal, places.sqlite-shm og places.sqlite-wal, hvis de findes.
  5. Genstart Firefox.
    • Når du genstarter Firefox, vil den oprette nye udgaver af databasefilerne favicons.sqlite og places.sqlite. Din browserhistorik vil være tabt, men Firefox vil automatisk gendanne dine bogmærker fra den seneste backup-fil med bogmærker.
    • Hvis ikke dine bogmærker blev gendannet efter oprettelsen af en ny places-database, så kan du prøve at følge trinnene i artiklen Gendan manglende eller mistede bogmærker.

Hjælp! Det rettede ikke problemet

Hvis ovennævnte løsningsforslag ikke hjalp, kan du måske løse problemet med en ny Firefox-profil. Du kan bruge denne vejledning til at oprette en ny Firefox-profil og sætte den som standardprofilen. Når du genstarter Firefox, vil den åbne med den nye profil, og du vil forhåbentlig ikke længere se fejlmeddelelsen. Herefter kan du kopiere vigtige data fra den gamle profil til den nye profil og, om nødvendigt, gendanne bogmærker fra en backup-fil, hvis du har en backup.